Turecko zažívá nepokoje obyvatel po masivním zemětřesení. Vládě vyčítají pomalou pomoc a špatné budovy

Přidat na Seznam.cz

Už je hlášených bezmála 5 000 mrtvých. A čím dál více Turků je naštvaných na tamní vládu. Především jí vyčítají nedostatek pomoci i to, že budovy nejsou kvalitně postavené. O situaci informuje web iDnes.cz.

Podle zahraničních médií se pod troskami neustále ozývají hlasy volající o pomoc. Ale ty jen marně čekají a nic se neděje. Přitom každou hodinou šance na přežití dost rychle klesají, shodují se zahraniční odborníci.

„Čekal jsem na záchranáře, ale neukázali se. Začal jsem volat na úřady, ale všechny telefonní linky jsou přerušené. Mám pocit, že chybí organizace,“ řekl pro list The Guardian uvedl Ali Ünlü z města Adıyaman. Ten se snažil z trosek zachránit vlastní matku.

Podobných lidí je ale více, například jeden svůj názor řekl i webu CBC.ca. „Nedostáváme pomoc, kterou bychom měli obdržet. Jsme ponecháni v temnotě a každý se pokouší dělat to, co může.“ Také zmínil to, že mnoho obyvatel zachraňuje zasypané troskami i jen vlastníma rukama.

Agresivita obyvatel sílí

O sílícím se hněvu obyvatelstva informuje na Twitteru také šéf turecké sekce zpravodajského serveru Middle East Eye Ragıp Soylu. „Je tu velký hněv vůči vládě za absenci týmů nouzové pomoci,“ uvádí.

„Jedním z důvodů pro tak vysokou bilanci obětí je špatná kvalita budov. Domy vystavěné podle nových pravidel jsou stále v menšině. „Ty, které se zřítily, pocházejí z doby před rokem 2000,“ uvedl podle deníku iDnes.cz seismolog Mustafa Erdik z Bosporské univerzity v Istanbulu.

Aktuálně počty mrtvých i zraněných, kterých je kolem 16 tisíc, neustále rostou. Situace je opravdu vážná. Na místě tragédie zasahuje i několik českých záchranných složek.

Zdroj: Twitter-Ragıp Soylu, iDnes.cz, CBC.ca, The Guardian, redakce