Zemřel trenér Cipro, se Slavií vyhrál titul a prošel do semifinále Poháru UEFA

foto Ve věku 75 let zemřel bývalý fotbalista a trenér František Cipro (na snímku ze 4. dubna 2015).

Praha - Bývalý fotbalista a trenér František Cipro dnes zemřel v 75 letech po dlouhé nemoci. Informoval o tom jeho někdejší klub Slavia. Pražský tým v roce 1996 dovedl k prvnímu mistrovskému titulu po 49 letech a postoupil s ním do semifinále tehdejšího Poháru UEFA. Od jara 2020 bojoval Cipro s rakovinou tlustého střeva.

Slavii trénoval ve třech různých obdobích, v samostatné lize rovněž vedl třikrát České Budějovice a jednou Teplice a Plzeň. V zahraničí jako kouč působil v Rakousku (Gmünd, Innsbruck, Linec, Freistadt) a na Kypru v Limassolu. Poslední profesionální trenérské angažmá Cipro uzavřel v říjnu 2015 v tehdy druholigových Českých Budějovicích. V české nejvyšší soutěži celkem odkoučoval 254 utkání.

Většinu hráčské kariéry jihlavský rodák strávil ve Slavii, za niž v letech 1971 až 1980 absolvoval 501 soutěžních zápasů a vstřelil 41 gólů. Byl velkým univerzálem, začínal v útoku se slavným Františkem Veselým, pak se přesunul do zálohy a do obrany. Tři roky byl kapitánem a s "červenobílými" v roce 1974 slavil triumf v Českém poháru. Předtím v dresu Zlín vyhrál Československý pohár.

Semifinále Poháru UEFA, kde slávisté podlehli Bordeaux, zůstává nejlepším výsledkem českých týmů v pohárech. "Já jsem vždy tvrdil, že je potřeba domácí výhry potvrzovat v Evropě. Nic víc. To platilo už tehdy. Vážil jsem si toho, že jsme to dotáhli až mezi čtyři nejlepší evropské celky ve své pohárové soutěži," citoval Cipra web Slavie, s níž v roce 1997 ovládl domácí pohár.

Vystudovaný právník žil v Hluboké nad Vltavou, kde také několik sezon vedl místní mužstvo v krajském přeboru. V roce 2016 se stal laureátem Ceny Václava Jíry, kterou Fotbalová asociace ČR (FAČR) vyznamenává osobnosti za to, jak celoživotně přispěly k rozvoji českého fotbalu.

Klub z Edenu před svým muzeem připravil pietní místo, kde se fanoušci mohou s Ciprem rozloučit. "Odchod Františka Cipra je nenahraditelnou ztrátou a rád bych touto cestou vyjádřil za celou asociaci a český fotbal hlubokou soustrast jeho rodině a všem nejbližším," řekl předseda FAČR Petr Fousek webu fotbal.cz.

"Vždycky jsem na něm obdivoval lidskost, s jakou ke svému okolí přistupoval, a všechna společná setkání byla moc příjemná. Moc mě ta zpráva mrzí a chtěl bych nejbližším vyjádřit upřímnou soustrast," uvedl kouč české reprezentace Jaroslav Šilhavý.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.03.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je pátek 29. března 2024

Očekáváme v 03:00 4°C

Celá předpověď