Češi začali doma pálit bobkový list. Až zjistíte důvod, začnete se po něm shánět

Voňavé koření, které je nezbytnou součástí vývarů a omáček má mnohá využití. Jistě vás nenapadlo, že aromatické koření můžete zapálit. Vyzkoušejte trik, ke kterému jsou zapotřebí jen 3 bobkové listy a sirky. Provoníte celou domácnost.

Nahradí osvěžovač vzduchu

Nepříjemné pachy v domácnosti trápí majitele novostaveb i majitele starších rodinných domů. Řešením jsou nejrůznější osvěžovače vzduchu, praktické použití mají elektrické dávkovače vůně. Pozor však na to, že vůně nemá přírodní složení a může být dráždivá. Vadí domácím mazlíčkům i akvarijním rybičkám. Až se budete chtít napříště zbavit nepříjemného odéru, vyzkoušejte bobkový list. Stačí vám jen malá troška.

Zapalte bobkový list

Provonění domácnosti dosáhnete zapálením bobkového listu. Najděte žáruvzdornou nádobu, například hliněný květináč. Do něj umístěte 3 bobkové listy a zapalte. Nechejte vyhořet a doutnat. Příjemná vůně se začne brzy šířit interiérem.

Pro velké bytové plochy je zapotřebí postup po chvíli zopakovat, nikdy však nenavyšujte množství zapálených bobkových listů. Vždy spalujte maximálně 3 bobkové listy.

Foto: Shutterstock

Síla bobkového listu

  • Dvakrát denně si připravte odvar z bobkového listu, působí proti-stresově.
  • Z bobkového listu vyrobíte účinný sirup proti kašli.
  • Přidávání bobkového listu do jídla reguluje hladinu krevního cukru.
  • V polévkách bobkový list podpoří trávení a zvýší chuť k jídlu.
  • Povařený bobkový list zabírá proti lupům. Po umytí si opláchněte vlasy odvarem.

Nepříjemným pachům předcházejte

Mnohem jednodušší, než odstranění nepříjemného pachu je, předcházet jeho vzniku. Pravidelně vynášejte odpadkové koše, důkladně čistěte a dezinfikujte prostor v jejich blízkosti. Po vynesení sáčku vyčistěte i samotnou nádobu na odpad. Starejte se o čistotu toalety a věnujte se chemickému čištění odpadů. Uklízejte, čistěte a perte vybavení domácích mazlíčků.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Janinka
1 rok

Krásný den, jen bych upřesnila, že bobkový list má pouze doutnat, při hoření může dojít k uvolňování látek, které u citlivých jedinců vyvolávají nauseu a migrény. Pro kompletnější informace koukněte do mého blogu na webu.