Mokrej pes: Jablečný dort zvládnou i ti, kteří si v kuchyni moc nevěří

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Mokrej pes
Zdroj: Shutterstock

Pod slovním spojením „mokrej pes“ si nejspíš většina lidí nepředstaví lahodný koláč. Vybaví se nám spíš špinavé a zapáchající zvíře. Jenomže v české kuchyni se tak skutečně říká jablečnému dezertu, který je překvapivě i přes své jméno velmi oblíbený.

Základem koláče jsou jablka a pudink. Jeho příprava je velmi snadná. Jelikož jde o dezert nepečený, jeho přípravu zvládnou i ti, kteří si v kuchyni právě moc nevěří. Pokud tak chcete něčím pohostit kamarády, ale nechce se vám do pečení, je tento dezert vhodnou volbou.

Připravíte ho snadno, rychle, pochutnáte si na něm a za pár dní ho budete chtít znovu. K odpolední kávě je ideální. Díky pudinku, piškotům a jablkům kombinuje sladkou a kyselou chuť. Sbíhají se vám sliny už jen z popisu? Připravte si koláč doma.

Jablka a pudink jako základ

Na přípravu dezertu budete potřebovat lžičku citronové šťávy, 150 gramů cukru, vanilkový cukr, rozinky, 750 gramů jablek, 400 gramů dětských piškotů, 2 pudinkové prášky (mohou být vanilkové, ideální jsou ale jablečné), 2 decilitry 33% smetany a vodu.

Omytá a oloupaná jablka nejprve nastrouhejte a dejte do hrnce. Přidejte k nim 2,5 decilitrů vody a rozvařte je na kaši. Do misky si dejte opět 2,5 decilitru vody a rozmíchejte v ní 2 vanilkové pudinky a cukr.

Následně pak pudink vlijte do rozvařených jablek. Směs nechte projít varem. Pak vše dochuťte citronovou šťávou.

Omyjte rozinky a dejte si je stranou. Dortovou formu opláchněte studenou vodou. Nalijte do ní polovinu jablečné směsi a tu posypte rozinkami. Následně na vrstvu poklaďte piškoty a přelijte je zbytkem jablek.

Druhý den hotovo

Dort je potom potřeba nechat několik hodin v ledničce odležet, ideálně ale přes noc, aby směs pořádně ztuhla. Druhý den dezert vyklopte z formy, nakrájejte a dejte na talířky. Smetanu vyšlehejte v tuhou šlehačku.

Přimíchejte do ní lžíci moučkového cukru, trochu vanilky a každou porci ozdobte. Přidat můžete na ozdobu také čerstvá jablka, jahody nebo jiné ovoce.

Ačkoli je jídlo jednoduché a název tomu nenapovídá, nakonec si na něm velmi pochutnáte.

Zdroj: Jana Koubová, Miluji vaření, Vaření

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články