Extrémní ceny potravin v Maďarsku jsou problém. Základní suroviny jsou pomalu luxus

Přidat na Seznam.cz

V Maďarsku se momentálně dost lidí zarazilo nad tím, jak se za poslední dobu zvýšila cena některých potravin. Maďarský portál Szeretlekmagyarország.hu totiž přišel s letákem z roku 2017 a z letošního roku. A některé zákazníky to nenechalo chladné.

Podle zahraničních informací totiž některé suroviny ze supermarketů zdražili klidně i více jak o čtyřnásobek původní ceny. „Při vyklízení jsem nedávno narazila na propagační leták z obchodu SPAR z roku 2017 a trochu mi zamrzl úsměv, když jsem viděla, jak málo tehdy stály mléčné výrobky, zelenina či těstoviny,“ cituje web.

Server iDnes.cz poukazuje také na to, že dříve v zemi byly těstoviny se sýrem a smetnou považovány za levné jídlo. Ale to už dneska neplatí, protože cena odpovídá luxusním cenám některých sýrů či malých rajčat, které se řadily mezi lepší suroviny.

Zarážející podle zahraničního webu je i to, že ačkoliv v Maďarsku mají cenový strop na potraviny, a to až dokonce dubna tohoto roku, některé ceny jsou draží klidně třikrát i čtyřikrát. Pozastavuje se tak nad tím, jak je to vůbec možné a kde je onen problém takového zdražování.

Ceny jsou neúnosné

Server Szeretlekmagyarország.hu porovnal některé produkty. Například většina sýrů stála kolem 80 korun za kilo, dnes je to i 240 korun za stejné množství. Koktejlová rajčata z původních necelých 20 korun stojí klidně i 90 korun.

Rostoucí ceny se nejvíce dotkly například mléčných výrobků, mas i uzenin. Ale i běžných potravin jako zelenina, ovoce, nebo dokonce mouky a cukry. „Určitě existuje řada výrobků, jejichž ceny za posledních pět let nerostly takovým tempem, ale bohužel jsme si žádného nevšimli,“ uvedla na závěr redakce Szeretlekmagyarország.hu.

Zdroj: iDnes.cz, Szeretlekmagyarország.hu