Úvod Z DOMOVA Čoraz viac ľudí nakupuje v malých predajniach

Čoraz viac ľudí nakupuje v malých predajniach

Foto: archív

Čoraz viac Slovákov mieri pri nákupe potravín do malých špecializovaných predajní. Tieto obchody dlhodobo zaznamenávajú nárast tržieb. Podľa odborníkov to súvisí s tým, s tým, že ľudia začali väčšmi uprednostňovať jedno- až dvojdňové nákupy pred týždňovými.

Ľudia už nechcú skladovať väčšie množstvá potravín a zároveň sa orientujú viac na čerstvosť a kvalitu potravín. S rastom kúpyschopnosti obyvateľstva v uplynulých rokoch si ľudia mohli dovoliť kupovať kvalitnejšie potraviny. Tie vyhľadávajú práve v menších, špecializovaných predajniach.

Ak má potrebiteľ záujem napríklad o kvalitné pečivo, jeho prvá voľba nebude veľký supermarket alebo hypermarket, ale lokálna pekáreň. Boom veľkých hypermarketov je už dávno za nami, neznamená to však, že by tento druh predajní skončil.

Ľudia ich využívajú predovšetkým na veľké víkendové nákupy a každodenné drobné nákupy v nich už nerobia tak často ako v minulosti. Malý nákup za niekoľko eur im tu totiž trvá oveľa dlhšie ako v menšom obchode. Malé predajne sú okrem toho spotrebiteľom bližšie.

Väčšina tržieb v potravinovom segmente stále pochádza z veľkoplošných predajní obchodných reťazcov. Podiel malých špecializovaných predajní sa zatiaľ pohybuje na úrovni 5 – 6 percent.