Úvod ZO ZAHRANIČIA Zemetrasenie v Turecku a Sýrii má už viac ako 7000 obetí. Objavili...

Zemetrasenie v Turecku a Sýrii má už viac ako 7000 obetí. Objavili sa podozrenia, že bolo umelo vyvolané

Foto: archív

Počet obetí silného zemetrasenia v okolí turecko-sýrskych hraníc presiahol už 7000. Záchranári pritom stále pátrajú po ľuďoch uviaznutých pod troskami. Podľa úradov a záchranárskych zložiek prišlo o život v Turecku 5434 ľudí a v Sýrii 1712 osôb. Celkový počet obetí na životoch sa tak vyšplhal na 7146.

Vládnu obavy, že počet obetí ešte prudko stúpne, pričom predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie odhadujú, že mŕtvych môže byť až do 20.000. Záchranári spod trosiek budov stále vyťahujú ľudí, pričom záchrannú akciu na mnohých miestach komplikuje nepriaznivé chladné počasie.

Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,8, za ktorým postupne nasledovalo približne 200 dotrasov, zasiahlo oblasť okolo turecko-sýrskych hraníc. Podľa predstaviteľa tureckej štátnej agentúry pre zvládanie katastrof a núdzových situácií AFAD bolo v Turecku pri zemetrasení zničených vyše 5700 budov.

Ide o najsmrteľnejšie zemetrasenie v Turecku od roku 1999, keď pri podobne silnom zemetrasení zahynulo vyše 17.000 ľudí. Podľa americkej geologickej služby USGS išlo o najväčšie zemetrasenie od roku 2021, keď zaznamenali otrasy zeme v odľahlej časti južného Atlantického oceána.

Alternatívne médiá a množstvo odborníkov na sociálnych sieťach v rôznych krajinách pri komentovaní udalostí uverejnili dohady, že otrasy zeme s mimoriadne tragickými dôsledkami nemuseli mať prirodzený pôvod, ale mohli byť vyvolané umelo pomoci tzv. tektonických zbraní.

V tejto súvislosti sa načastejšie spomína spomína kontroverzný civilný a vojenský výskumný projekt USA High Frequency Active Auroral Research Program (HAARP), ktorého mimoriadne nákladné technologické zariadenie je umiestnené na Aljaške. Prevádzkuje ho University of Alaska, US Air Force a US Navy.

Oficiálne sa HAARP používa na šírenie vysokofrekvenčných elektromagnetických vĺn v rámci prieskumu vyšších vrstiev zemskej atmosféry, výskumu šírenia rádiových vĺn, komunikácie a navigácie. Kritici projektu prevádzkovateľov HAARP-u podozrievajú, že prostredníctvom neho na planéte cielene vyvolávajú prírodné katastrofy.

Technologické zariadenie HAARP na americkej Aljaške. (Foto: archív)