První letošní dítě v babyboxu: Ludvík Hess popsal detaily nalezení asi dvoudenní Květušky, jejíž tělíčko bylo zabalené jen do trička zřejmě od matky

Zakladatel babyboxů Ludvík Hess
Zakladatel babyboxů Ludvík Hess
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 8. 2. 2023

Zakladatel babyboxů v úterý v pozdních večerních hodinách informoval o nálezu letošního prvního dítěte ve schránce, která dává nejmenším naději na lepší život. Neznámá osoba do ní odložila novorozenou holčičku. "Pojmenoval jsem ji Květuše," uvedl pro ŽivotvČesku.cz Ludvík Hess s tím, že dívenka je v pořádku. A nejen že je prvním odloženým miminkem v roce 2023, ale současně i prvním dítětem v babyboxu ve Znojmě, který funguje od března 2015.

"V úterý 7. února ve 21:56 vstoupila dvířky znojemského babyboxu do nového života - snad lepšího - holčička, kterou jsem pojmenoval Květuše. Jméno dostala po dámě, jež se nevídaným způsobem zapsala do projektu babyboxů. Byla asi dvoudenní a na sobě měla tričko zřejmě po mamince, jinak byla nahá. Je drobnější, má tak do tří kilogramů, ale na pohled byla zdravá," popsal pro ŽivotvČesku.cz Ludvík Hess nalezení holčičky, kterou z babyboxu vyzvedla lékařka Kateřina Wojnarová, která měla právě službu.

"V letošním roce jde o první dítě v babyboxu a přichází po delší pauze – naposledy bylo děťátko nalezeno 23. října 2022, a to v babyboxu na Praze 6. Skóre mezi holčičkami a chlapci Květuše změnila na 135:112 ve prospěch holek," dodal pro ŽivotvČesku.cz Ludvík Hess.

Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěné tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí - jsou anonymní.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.