Zapáchající nohy nejsou pouhým dílem genetiky. Všudypřítomného zápachu se lze snadno zbavit domácími přípravky

Fotografie: Depositphotos

Za nepříjemný zápach nohou často může špatní hygiena a nevhodná obuv. Kromě pravidelného mytí a výměny bot vám však mohou pomoci i relaxační koupele pro eliminaci bakterií.

Celý den dusíte své nohy v botách, je tedy logické, že se přirozeně potí. Když se takový zvyk spojí se špatnou hygienou, otravný zápach nohou je na světě. Tento problém může být nepříjemný, ale není neřešitelný, říká doktorka Debra Sullivan. Objevte 4 relaxační koupele nohou, které jsou velmi účinné při odstraňování zápachu.

Proč nohy páchnou?

Nohy jsou jednou z částí bohatých na potní žlázy. Což znamená, že se tato část těla hodně potí, zvláště když je dlouhé hodiny zavřená v botách. Celodenní nošení bot totiž brání nohám dýchat. Ty se nadměrně potí, a tak poskytují vlhké a teplé prostředí, ideální pro množení bakterií.

Jenže pot nemá žádný zápach. Jsou to spíše bakterie, které se v nohou vyvinou po nadměrném pocení, jež způsobují nepříjemný pach nohou. Je proto důležité dodržovat hygienu, aby se tomuto problému zabránilo. Preferujte ponožky z přírodního vlákna, co nejčastěji noste vzdušné boty, mokré boty nechte nejdříve uschnout, po každém umytí nohy dobře osušte a nechte je co nejvíce dýchat.

Sáčky černého čaje

Koupel z černého čaje je jedním z nejčastějších triků, jak se zbavit nepříjemného zápachu nohou. Díky obsažené kyselině tříslové pomáhá černý čaj bojovat proti bakteriím odpovědným za nepříjemný zápach a stahuje póry, což snižuje pocení. V hrnci naplněném vodou vařte několik minut 2 čajové sáčky. Poté přidejte studenou vodu. Do této lázně ponořte nohy a nechte 20 minut působit. Pro dosažení nejlepších výsledků nezapomeňte tento trik opakovat každý den.

Koupel s jablečným octem

Jablečný ocet má silné antiseptické a antibakteriální vlastnosti, které slouží k zabíjení bakterií způsobujících nepříjemný zápach nohou. Tato složka je také přírodní adstringent, jenž pomáhá vyrovnávat pH pokožky. Naplňte nádobu horkou vodou a přidejte ½ šálku jablečného octa. Dobře promíchejte a poté do ní ponořte nohy. Dbejte však na to, aby voda nebyla horká. Nechte nohy máčet 15 minut a poté je omyjte vodou.

JFVelasquez Floro / Creative Commons / Public Domain Dedication

Přidání Epsomské soli

Epsomská sůl je velmi účinná pro zmírnění bolesti nohou, ale také při snižování nepříjemného zápachu. Neutralizuje pachy díky obsaženému síranu hořečnatému. Do mísy naplněné vodou nasypte ½ šálku Epsomské soli. Dobře promíchejte a namočte si nohy na 30 minut. Tento trik můžete opakovat 2× denně. Výsledky vás překvapí.

Bylinky šalvěj a rozmarýn

Aromatické rostliny, používané k dochucení pokrmů, šalvěj a rozmarýn mají také mnoho předností. Jsou zvláště účinné při odstraňování nepříjemných pachů z nohou. Rozmarýn s protiplísňovými a antibakteriálními vlastnostmi a šalvěj se stahujícími účinky pomáhají v boji proti bakteriím a snižují pocení, což pomáhá eliminovat nepříjemný zápach. Dvě čajové lžičky šalvěje a rozmarýnu vylouhujte v míse s horkou vodou. Počkejte, až voda trochu vychladne, a pak do ní ponořte nohy na půl hodiny.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]