Víkend přinese slunečné počasí. Čas vyrazit za sportem ven, říká meteoroložka Dagmar Honsová

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Alžběta Staňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 8. 2. 2023

Druhá polovina týdne spolu s víkendem se i nadále ponese ve slunečném duchu. Přestože se teploty budou stále držet poměrně nízko, příjemné počasí bude podle meteoroložky Dagmar Honsové přímo vybízet vyrazit ven a užít si některý ze sportů. "Zimní počasí je k tomu vhodné, protože je zdravé," uvedla pro ŽivotvČesku.cz.

Stejně jako předešlé dny, tak také středa bude slunečná. Počasí v Česku i nadále ovlivňuje oblast vysokého tlaku vzduchu. Ta má dnes svůj střed nad východní Evropou. Pouze po ránu se ojediněle vyskytovaly mrznoucí mlhy nebo nízká oblačnost. Odpoledne pak bude jasno nebo skoro jasno. Těšit se můžeme až na devítihodinovou délku slunečního svitu. 

"Odpolední teploty se budou pohybovat mezi -3 až 2 °C, ale oproti počátku týdne zesílí vítr. Foukat bude mírný jihovýchodní vítr o rychlosti 15 až 20 km/h, takže pocitově to budou teploty jen mezi -6 až 0 °C. A další zesílení větru přinese noc na čtvrtek, a to do hor na sever území - foukat bude čerstvý vítr o rychlosti v nárazech 50 až 70 km/h," uvedla známá meteoroložka pro ŽivotvČesku.cz.

Také v noci na čtvrtek bude chladno a jasno. Po ránu se mohou ojediněle tvořit mrznoucí mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší ranní teploty budou klesat na -3 až -8 °C, výjimečně bude i chladněji. Pocitově však bude chladněji, a to kolem -4 až -12 °C. Ve čtvrtek se už nejvyšší teploty na teploměru zastaví nad bodem mrazu a po studeném ránu před sebou budeme mít další slunečný den. Pouze po ránu se ojediněle vyskytnou mrznoucí mlhy nebo nízká oblačnost.

"Těšit se můžeme opět až na devítihodinovou délku slunečního svitu. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 0 až 4 °C, foukat bude stále mírný jihovýchodní až jižní vítr o rychlosti 15 až 20 km/h, takže pocitově to budou teploty jen mezi -6 až 1 °C," sdělila pro ŽivotvČesku.cz Dagmar Honsová s tím, že na horách bude zpočátku dne ještě foukat čerstvý vítr s nárazy o rychlosti až 70 km/h, který během dne bude slábnout.

Se studenými rány musíme počítat až do soboty, poté půjdou teploty rychle nahoru. V pátek bude jasno až polojasno, jen ojediněle zataženo nízkou oblačností. Během odpoledne přechodně až oblačno a ojediněle přeháňky, od středních poloh sněhové. Noční teploty se budou pohybovat okolo -3 až -7 °C, ojediněle až -10 °C. Denní teploty se budou pohybovat v rozmezí 1 až 5 °C. Pocitové teploty po ránu budou ale mírně nižší. 

"V sobotu bude oblačno až polojasno, místy déšť, od vyšších poloh sněžení. Noční teploty -2 až -6 °C. Denní teploty 2 až 6 °C. Pocitové teploty po ránu mírně nižší," představila redakci ŽivotvČesku.cz vyhlídky na blížící se víkend konzultantka počasí. V neděli pak bude oblačno, místy déšť, na horách sněžení. Noční teploty kolem 3 až -1 °C. Denní teploty budou v rozsahu 3 až 7 °C.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.