Ve Zlíně se budou zkoumat levné baterie nové generace

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB) je koordinátorem EU projektu TwinVECTOR. Jde v něm o nové technologie pro cenově dostupné baterie.

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB) je koordinátorem EU projektu TwinVECTOR, na kterém se podílí celkem pět partnerů z Česka, Německa, Finska a Rakouska. Díky podpoře těchto zahraničních partnerů bude jak technicky, tak institucionálně, rozšířeno centrum excelence UTB. Propojení multidisciplinárních národních a mezinárodních týmů tak umožní spolupráci na dalším vývoji technologií skladování energie, kterým se projekt věnuje.

Právě nové technologie výroby cenově dostupných baterií a udržitelných po celou dobu jejich životního cyklu mají zásadní význam pro dosažení cílů „Zelené dohody pro Evropu“. EU podpoří tento nedávno zahájený projekt  částkou 1,3 milionů eur po dobu tří let.

SOUVISEJÍCÍ: Evropská unie proti výrobcům mobilů: chce znovu snadno vyměnitelné baterie!

Poptávka po bateriích rychle roste a do roku 2030 se očekává její nárůst až 14x oproti roku 2018. Podle požadavků Bruselu musí mít baterie používané v EU vysokou hustotu nabití a kapacitu, musí být ekonomické, odolné, bezpečné a opakovaně použitelné. Rovněž musí být vyrobeny udržitelným způsobem s co nejmenším dopadem na životní prostředí a z materiálů získávaných v plném souladu se sociálními a environmentálními normami.

Know-how pro baterie

Tímto náročným úkolem se zabývá konsorcium, které za projektem EU TwinVECTOR stojí, a společnými silami tak rozšiřuje centrum excelence na Univerzitě Tomáše Bati. Budovaná síť s mezinárodními aktéry z vědecké a podnikatelské oblasti má vytvořit „zásobárnu“ znalostí o nových bateriích, a to od vývoje v laboratoři až po uvedení na trh. To obnáší i udržitelnou a odpovědnou výrobu systémů skladování energie po celou dobu jejich životnosti. Baterie mají mít vyšší energetickou hustotu při vyšší udržitelnosti a nižších nákladech na výrobu.

Projekt se zaměřuje na vývoj udržitelných materiálů (např. obnovitelných nebo na biologickém základě) pro lithium-iontové baterie, přičemž k výzkumným aktivitám UTB přispívají partneři projektu svými odbornými znalostmi z různých oblastí. Například finský člen projektu VTT Technical Research Centre of Finland Ltd. (Finské technické a výzkumné středisko VTT, dále jen VTT) je konsorciu oporou v oblasti vývoje materiálů, zatímco německý Karlsruhe Institute of Technology (Technologický institut v Karlsruhe, dále jen KIT) přináší své know-how v oblasti analýzy životního cyklu. Rakouský Austrian Institute of Technology (Rakouský technologický institut, dále jen AIT) pak nabízí své znalosti v oblasti systémů skladování energie.

Posílení výzkumné kapacity prostřednictvím institucionální spolupráce

Projekt TwinVECTOR, financován v rámci programu EU „Twinning“, má za cíl řešit téma vývoje a výroby baterií multidisciplinárním způsobem a spojit národní a mezinárodní projektové týmy působící ve vědě nebo průmyslu v oblasti chemie, elektroniky, automobilového sektoru a dalších oborů.

Cílem tohoto sdružování je generování nových výzkumných nápadů, které se budou promítat do vědeckých publikací, konferencí, networkingu, dalších projektů EU a konečně i do nových produktů na trhu. Dalším záměrem je rovněž rozvoj sdílení informací mezi jednotlivými partnerskými institucemi jednak za účelem prohloubení výzkumných profilů jednotlivých vědců na UTB, a jednak za účelem rozšíření odborných znalostí také u administrativních pracovníků.

Budou pořádány workshopy na různá témata – například o financování výzkumu z prostředků EU (včetně psaní žádostí o podporu z prostředků EU i vedení podpořených projektů). Kromě toho budou probíhat také školení partnerů konsorcia na téma metodických trendů v jednotlivých oblastech výzkumu (např. hodnocení životního cyklu a technickoekonomické aspekty). Pomoc v záležitostech financování výzkumu pak bude zajišťovat partner projektu Bavarian Research Alliance GmbH (Bavorská výzkumná aliance = BayFOR).

Česká republika je v EU jednou z tzv. „rozšiřujících se zemí“, tj. zemí s kapacitou pro inovace a výzkum, jež má potenciál dále expandovat. Vzájemné propojení aktivit partnerských institucí v rámci projektu TwinVECTOR umožní UTB úspěšné zapojení do mezinárodních výzkumných projektů, rozšíření vlastní networkingových aktivit a tím zvýší její atraktivitu jako centra výzkumu.

TwinVector - výzkumný projekt pro levné baterie

„Intenzivní výměnou myšlenek, výsledků výzkumu a služeb i institucionální spoluprací můžeme UTB nejen zviditelnit v evropském výzkumném prostoru, ale také podpořit EU ve zvyšování konkurenceschopnosti evropských bateriových technologií a dosahování jejích cílů v rámci tzv. Zelené dohody,“ říká koordinátorka projektu TwinVECTOR Dr. Viera Pechancová z Univerzity Tomáše Bati. Projekt TwinVECTOR je přínosem nejen pro UTB, ale také pro ostatní partnery projektu. V rámci spolupráce dojde k vytvoření dlouhodobých partnerství mezi zúčastněnými institucemi i k utužení vztahů tak, aby mohly být navázány nové spolupráce pro další výzkumné projekty nad rámec tohoto projektu.

Projekt TwinVECTOR byl zahájen 1. listopadu 2022 a potrvá do konce října 2025. Projekt realizuje Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně spolu s dalšími čtyřmi partnery, a to z Německa, Rakouska a Finska. Projekt vede Dr. Viera Pechancová, projektová manažerka a vědecká pracovnice Univerzity Tomáše Bati. EU projekt podporuje částkou 1,3 milionu EUR, a to v rámci Evropského rámcového programu pro výzkum a inovace známého jako Horizont Evropa.

zdroj: tisková zpráva

2 Comments on “Ve Zlíně se budou zkoumat levné baterie nové generace”

Napsat komentář