Rozhovor: Dávat ukrajinskou otázku na první místo je chyba. Je třeba sjednotit levici a nevymýšlet fantasmagorie, říká Jiří Paroubek

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek
Foto: Profimedia
Alžběta Staňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 8. 2. 2023

Inflace, válka na Ukrajině a s ní spojená energetická krize a dozvuky pandemie koronaviru. Tyto faktory přispívají k tomu, že se život pro řadu občanů Česka výrazně zhoršil - především po materiální stránce. Zdravotnictví musí čelit nedostatku léků a kromě toho se zde vyskytuje celá řada dalších problémů. Po posledních sněmovních volbách navíc ve Sněmovně není prakticky zastoupena levice, což v řadě občanů vyvolává značné obavy. Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila bývalého premiéra a předsedu ČSSD Jiřího Paroubka (70), aby popsal, jak současný stav Česka vidí a jaké je podle něj z nepříznivého stavu východisko. Své odpovědi formuloval v otevřeném rozhovoru.

Česká ekonomika se v letošním roce bude pohybovat na hraně recese a její růst má podle prognóz zpomalit na 0,1 procenta místo dříve očekávaných dvou procent, jak uvádí makroekonomická prognóza Evropské komise. Ta také zvýšila odhad míry inflace, která by se letos měla dostat na 15,6 procenta, což je po trojici pobaltských zemí nejvíce v celé EU. Naopak nejnižší z celé sedmadvacítky států zůstane letos v České republice nezaměstnanost s hodnotou 2,7 procenta.

V důsledku toho má stále více lidí existenční obavy - nejvýraznější problém pro občany představuje patrně nárůst cen potravin a energií. V Poslanecké sněmovně aktuálně nejsou zastoupeny levicové strany ČSSD a KSČM, které se dlouhodobě na řešení sociálních otázek orientovaly.

Pro ŽivotvČesku.cz o současné situaci promluvil Jiří Paroubek, který jako bývalý předseda ČSSD má na stav české levice jasný názor.

Pane Paroubku, máme nyní dva týdny po volbách, prezidentem se stane kandidát podporovaný vládní pětikoalicí Petr Pavel. Zároveň nám ve Sněmovně chybí levice. Jak to vlastně jako bývalý předseda ČSSD vnímáte?

Tak samozřejmě, že tu roli té levice se budou snažit hrát jak hnutí ANO, tak tedy Tomio Okamura a jeho SPD, ale tak úplně se to povést nemůže, protože přece jenom hnutí ANO je centristická strana, zatímco SPD národovecká. To znamená, že ani jedna z nich nemá jako hlavní téma sociální problematiku.

Rozumím. Pokud tedy tento levicový myšlenkový proud nyní ve vládě chybí, myslíte, že by to hypoteticky mohlo vést ke vzniku strany nové, která tuto poptávku může naplnit?

No tak já myslím, že spíš půjde o to spojit levici v Česku a nevymýšlet nějaké fantasmagorie typu kombinace sociální demokracie a zelených.

Co vám na této kombinaci připadá špatné?

Zelení jsou přece jen někde jinde než v našich podmínkách, tedy nalevo. A také mají jinou agendu než zaměstnaneckou a sociální, příliš se nedotýkají lidských práv, té sociální oblasti.

Rozumím, jak se na věc díváte. Zajímalo by mě ale, zda lze podle vás předvídat, kam bude Česko v těchto podmínkách směřovat? S čím by měli občané vlastně počítat?

Myslím, že je to hodně vychýlené doprava, a myslím, že vláda teď ztratí zábrany. Momentálně to už je vidět z těch vyjádření, která tady jsou o tom, že se nebude tak silně valorizovat důchod, že se do penze půjde v osmašedesáti letech a podobně. A pak jsou tu další věci.

Jaké věci máte na mysli?

Že se bude válčit do roztrhání těla a do posledního Ukrajince. Ta ukrajinská agenda je dávána současnou vládou na první místo, což je věc, která je špatně.

Počkejte. Zkuste přiblížit, jak by to tedy podle vás mělo být správně?

Jak podle průzkumu veřejných mínění, tak podle mého názoru jsou tu témata, která jsou docela potlačovaná. Asi pětatřicet procent lidí žije od výplaty k výplatě a nemá na to, aby uhradilo své měsíční výdaje. Takže buď sahají do úspor, pokud mají kam sáhnout, nebo prostě neutrácejí a nejsou toho ani schopni.

Takto řečeno to příliš optimisticky nepůsobí. Máte nějaký osobní odhad, kdy by se tento stav mohl zase začít obracet k lepšímu?

Když to budeme dělat takto, bude to trvat ještě hodně dlouho, protože vláda se primárně o blaho občanů nebo aspoň jejich většiny nijak nezajímá. Když vezmu v potaz minulý rok a tento rok, kdybych sečetl pokles reálné průměrné mzdy, tak bych ho odhadl někam ke 20 procentům, takže to je vlastně pokles hodnoty příjmů občanů. Protože to bude nerovnoměrné v celé společnosti, tak to samozřejmě dopadne velmi silně na nízkopříjmové vrstvy a také na středněpříjmové vrstvy.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.