Kyperská leasingová firma protestuje proti zabavení letadel Antonov An-148 na Ukrajině

08.02.2023 - Evropa



Leasingová společnost International Aircraft Leasing Holding sídlící na Kypru se brání postupu ukrajinských úřadů, které koncem ledna zabavily dva Antonovy An-148 s tím, že patří ruské společnosti. Ukrajinská prokuratura tehdy uvedla, že ruská firma, které letouny patří uzavřela s kyperskou společnosti smlouvu o pronájmu letadel, aby obešla sankce proti Rusku.

Podle prohlášení International Aircraft Leasing Holding však letouny nejsou vlastněny žádnou ruskou společností. Ruské firmy ani osoby rovněž nedrží podle prohlášení v kyperské leasingové společnosti žádné podíly.

Antonov An-148 (ilustrační foto: Dmitry A. Mottl - Public domain)

Společnost International Aircraft Leasing Holding dále popřela tvrzení ukrajinské generální prokuratury, že připravovala letouny na dodání do Ruska. Leasingová společnost uvedla, že nepřipravovala ani neuvažovala o pronájmu těchto letadel některé z ruských leteckých společností. Hodnota obou letadel činí zhruba 10 milionů eur.

International Aircraft Leasing Holding má ve svém portfoliu letouny Airbus A220, Antonov An-148 a An-158, Let 410/NG a vrtulníky Mi-8. Šéfem firmy je německý podnikatel Ralf-Dieter Montag-Girmes, který v minulosti investoval mimo jiné do lotyšské letecké společnosti airBaltic, v niž po určitý čas držel 20% podíl.

Témata