Pondělí 20. května 2024, svátek má Zbyšek
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Svět

Prchal míří na Slovensko, spekulují média. Pracovat by mohl pro stranu SaS

Andrej Babiš (vpravo) s Markem Prchalem na tiskové konferenci ve volebním štábu v Praze k výsledkům sněmovních voleb (21. října 2017) foto: ČTK

Český marketér Marek Prchal, který až do nedávna spolupracoval s expremiérem Andrejem Babišem, se možná zapojí do předvolební kampaně na Slovensku. Podle informací Denníku N jedná s opoziční stranou Svoboda a solidarita (SaS). Ta iniciovala pád vlády Eduarda Hegera, ve které dříve seděla. Předčasné volby budou na Slovensku 30. září.
  14:00

Slovenský Denník N uvádí, že má informace o Prchalovu odchodu k SaS z několika zdrojů. Ani Prchal, ani vedení opoziční strany však zatím novinku nepotvrdili. Jednají už déle, ale na finální dohodu ještě nedošlo, dodává list. Redakce iDNES.cz požádala Prchala o vyjádření, zatím však neúspěšně.

Co přesně by měl pro partaj vedenou exministrem hospodářství Richardem Sulíkem dělat, zatím není jasné. Pro šéfa hnutí ANO a neúspěšného prezidentského kandidáta Babiše vedl hlavně sociální sítě a stojí za jeho statusy či knihou O čem sním, když náhodou spím. V expremiérově týmu marketér skončil teprve před týdnem.

Právě kvůli předvolební kampani Prchala ze svých řad vyloučilo Sdružení reklamních profesionálů Art Director’s Club Czech Republic s tím, že byla neetická. Babiš v ní podle kritiků strašil voliče zatažením Česka do války. Od druhého kola voleb, které nakonec s výrazným náskokem vyhrál Petr Pavel, už z expremiérova marketingového týmu odešli i další lidé, včetně manažerky Tünde Bartha a mluvčího Vladimíra Vořechovského.

Předčasné parlamentní volby se na Slovensku budou konat 30. září. A to poté, co se rozpadl kabinet Eduarda Hegera (OLaNO). Ten teď zemi vede v demisi. Vládu nakonec povalila právě Sulíkova SaS kvůli dlouhodobým sporům s někdejším premiérem a posléze ministrem financí Igorem Matovičem (OLaNO). Ten konec vlády dokonal svou bizarní (ne)rezignací.

Průzkumy veřejného mínění už delší dobu vedou dvě sociální demokracie – Hlas Petera Pellegriniho a Směr Roberta Fica. Z obavy před návratem bývalého a čím dál víc prorusky naladěného premiéra se nyní na slovenské politické scéně přeskupují síly.

Vznikají strany, jako je Modrá koalice nebo Jablko, a rozpadají se ty stávající. Mluví se o odchodu Hegera z OLaNO. Další zase vyzývají k tomu, aby se roztříštěné liberální strany spojily.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!