CZ EN

Motivový obrázek

Evropská investiční banka podpořila loni v ČR projekty za téměř 45 miliard korun

Ve středu 8. února proběhla v budově Evropského domu v Praze výroční tisková konference viceprezidentky Evropské investiční banky (EIB) Lilyany Pavlovové. Hlavním bodem tiskové konference bylo představení výsledků a plánů EIB v České republice.

Od zahájení působení EIB v České republice došlo k podpoře investic za téměř 650 mld. Kč. V loňském roce EIB v ČR celkem podpořila projekty za takřka 45 mld. Kč. Jednalo se o projekty na podporu regionálního rozvoje i pomoc zemi při zvládání ukrajinského konfliktu a zajištění spolehlivých a efektivních dodávek energie. 

„Oceňuji aktivity Evropské investiční banky v české ekonomice a věřím, že bude více než dalších 30 let naším silným a spolehlivým finančním partnerem. Od roku 1992 EIB v ČR proinvestovala celkem 27,6 mld. EUR. V kontextu současných geopolitických rizik musíme pokračovat ve snižování závislosti na dovozu ruských fosilních paliv a naší prioritou zůstávají investice do rozvoje jaderné energetiky a do obnovitelných zdrojů s respektováním klimatických cílů. Neméně významné pro nás budou zvýšené investice do obranyschopnosti naší země," okomentoval vzájemnou spolupráci náměstek ministra financí Jiří Valenta

EIB je institucí Evropské unie, která se specializuje na poskytování dlouhodobých úvěrů. Jejími akcionáři jsou členské státy EU. Banka poskytuje půjčky pro kapitálové investice podporující vyrovnaný ekonomický rozvoj a integraci Evropy, čímž přispívá k dosažení politických cílů EU. V ČR je spolupráce s EIB zajišťována prostřednictvím Ministerstva financí. Guvernérem EIB za ČR je ministr financí Zbyněk Stanjura.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.