Plíseň na okenním ostění Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Je jasné, že plíseň na zdi nebo plíseň na oknech není v domě žádoucí. Plíseň je zdraví škodlivá a to nejen pro alergiky. Nejčastěji vyvolává problémy s dýcháním, astma, alergie, kožní problémy ale i bolesti hlavy či problémy se spánkem. Faktem je, že hlavní příčinou vzniku plísní je nadměrná vlhkost v bytě. Zpravidla je to problém starších domů, ale nevyhýbá se i bytům v panelových domech či v novostavbách (tzv. syndrom nezdravých budov).

Ať už máte už plíseň na zdi (často v rozích místnosti a kolem oken) nebo se plísní obáváte a chcete učinit preventivní opatření, základem je větrat a větrat. Ideální vzdušná vlhkost v bytě je 40 - 60 %, když ji máte doma vyšší, začíná to být problém. Ke změření vlhkosti vzduchu můžete použít domácí vlhkoměr. Jednoduše vám vysokou vlhkost vzduchu prozradí rosení oken a často ji ve vzduchu prostě cítíte.

Obecně lze také platí, že v chladném bytě se vlhkosti a plísni více daří. Pokud se tedy v dnešní době snažíte ušetřit náklady na vytápění a v některých místnostech netopíte vůbec, vysoká vlhkost a následný vznik plísně může být důsledkem.

Solné výkvěty a plíseň na stěně
Solné výkvěty a plíseň na stěně

Jak správně větrat a snižovat vlhkost v bytě

Abyste snížili vlhkost v bytě a tak omezili i plíseň na zdi, je potřeba větrat. V létě klidně nechat otevřenou ventilaci (minimálně alespoň mikroventilaci), v zimě větrat několikrát denně, krátce a intenzivně, například na 5 minut otevřít okna v místnosti dokořán. 

Mezi další preventivní opatření patří sušení prádla v sušičce nebo venku, používání odsavače par při vaření (ideálně pár minut předem, než začnete vařit) a ventilátoru v koupelně při sprchování či koupání (pokud je zde okno, koupelnu poté i řádně vyvětrat).

Tip: zjistěte, jak vypadá správné větrání v průběhu celého roku s ohledem na roční období a počasí.

Rosení oken
Rosení oken

Jak se zbavit plísně na zdi bez chemie

Základem a prevencí je správné větrání a snižování vlhkosti. Když už však plíseň na zdi máte, je vhodné zasažené místo ošetřit sprejem proti plísním (poté opět důkladně vyvětrat). Zpravidla to menší ložiska plísně v rozích místností spolehlivě odstraní. Chcete-li se ale vyhnout silnější chemii, pak lze použít následující přípravky, některé z nich používaly proti plísni už naše babičky – bělidlo, ocet, čpavek, jedlá soda, peroxid vodíku nebo boraxový roztok

Základem je však vyřešit příčinu vzniku plísní.

Kdy pořídit odvlhčovat vzduchu

Pokud dodržujete výše uvedené tipy ohledně větrání, sušení prádla, používání odsavače par i ventilátoru a přesto je vlhkost ve vašem bytě stále vysoká, je na čase pořízení odvlhčovače vzduchu pro domácnost. Na výběr máte kondenzační nebo adsorpční odvlhčovače vzduchu.

Nejčastější volbou jsou kondenzační odvlhčovače, u kterých prochází vzduch přístrojem, ve kterém se voda ze vzduchu vysráží do připravené nádrže (během dne to může být i několik litrů vody). Odvlhčovače mohou být vybaveny také filtrem proti plísním a pylu a vzduch tak i zároveň čistí. Jedná se o mobilní přístroje, proto je můžete přesouvat libovolně v průběhu dne po celém bytě dle vašich potřeb.

Odvlhčovač Sencor
Odvlhčovač Sencor

Při výběru odvlhčovače musíte vzít v úvahu velikosti místností, které budete odvlhčovat, vlhkost vzduchu, vnitřní teplotu, hlučnost. Moderní odvlhčovače vzduchu mají časovač a nabízejí několik režimů použití, např. mohou běžet nepřetržitě, dokud nebude v místnosti dosažena nastavená vlhkost vzduchu nebo dokonce umí inteligentně vybrat optimální vlhkost vzduchu v závislosti na aktuální teplotě v místnosti.

Odvlhčovač Argo Platinum
Odvlhčovač Argo Platinum

Boj s plísněmi a s vysokou vlhkostí vzduchu v bytě určitě nemusí být marný. Zkuste výše uvedené tipy a jistě brzy nad plísněmi i vysokou vlhkostí vyhrajete.