Generál Řehka jednal s kanadským generálem Paulem

Přidat na Seznam.cz

Na dvoudenní pracovní návštěvu přijel do České republiky velitel pozemních sil Kanadských ozbrojených sil generálporučík Jocelyn Paul, uvádí se na webu Ministerstva obrany. V úterý 7. února přijal hosta náčelník Generálního štábu Armády ČR generálmajor Karel Řehka. Generálové jednali o vojenské spolupráci obou zemí, nasazení kanadských a českých vojáků v rámci Alianční předsunuté přítomnosti eFP (Enhanced Forward Presence) v Lotyšsku a posílení východního křídla NATO.

Prioritou Armády ČR je nasazení sil v Litvě, Lotyšsku a na Slovensku. Již nyní plánuje armáda konkrétní zapojení jednotek v letech 2024 až 2025.

„Vojenský příspěvek v rámci eFP je potvrzením závazku vyplývajícího z kolektivní obrany NATO. Vyjadřujeme nejen solidaritu a soudržnost Aliance, ale také demonstraci síly a odhodlání na východním křídle,“ zhodnotil generálmajor Karel Řehka.

Následně jednal s generálem Paulem první zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálmajor Ivo Střecha. Během brífinku byl velitel pozemních sil Kanady seznámen s hlavními úkoly a strukturou armády, dále prioritami, modernizačními projekty a nasazením vojsk v misích a zahraničních operacích. Generálové diskutovali o aktuální a plánované účasti vojsk v rámci eFP v Lotyšsku.

Jednotky Armády České republiky působí v Pobaltí v rámci Alianční předsunuté přítomnosti eFP (Enhanced Forward Presence) od července 2018.

Od začátku roku je v Lotyšsku nasazena posílená zatarasovací četa 15. ženijního pluku v počtu šest desítek osob. Její hlavní zbraní jsou minové vrhače MV-3, kterými můžou vojáci zřizovat výbušné zátarasy na 500 až 3000 m. Jednotka působí v sestavě španělské ženijní roty. V roce 2024 vystřídají ženisty vojáci 22. základny vrtulníkového letectva.

V lednu byli do Litvy poprvé vysláni příslušníci 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany z Liberce. Multifunkční četa chemické ochrany bude plnit odborné úkoly radiačního a chemického průzkumu, dekontaminace osob, techniky a materiálu. Chemici využijí nová vozidla radiačního a chemického průzkumu na podvozku IVECO. V roce 2024 vystřídají liberecké odborníky vojáci 13. dělostřeleckého pluku z Jinců.

Na Slovensku velí Češi mnohonárodnímu úkolovému uskupení od poloviny roku 2022. V jeho sestavě je mnohonárodní prapor v Lešti. Součástí jsou jednotky z České republiky, Slovenska, Německa, Slovinska a Spojených států amerických. Úkolem praporu je posílit schopnosti Ozbrojených sil Slovenské republiky při obraně území Aliance.

Zdroj: Ministerstvo obrany