Nezaměstnaných je po dlouhé době více než volných míst. Hrozí další propad reálné mzdy, varuje ekonom

Ekonom Štěpán Křeček
Ekonom Štěpán Křeček
Foto: Profimedia
Alžběta Staňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 8. 2. 2023

Nezaměstnaných v Česku bylo v lednu poprvé za téměř pět let více než volných pracovních míst. Podle údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR, bylo bez práce 283 059 lidí, nezaměstnanost tak vzrostla na 3,9 procenta z prosincových 3,7 procenta. Pokud by tento trend pokračoval, není to pro českou ekonomiku podle ekonoma Štěpána Křečka příznivý signál. "Mohlo by dojít k ještě rychlejšímu propadu reálné mzdy," uvedl pro ŽivotvČesku.cz.

Podle odborníků je nárůst nezaměstnanosti na začátku roku kvůli ukončení sezonních prací obvyklý, v dalších měsících ale bude s ohledem na ekonomickou situaci lidí bez práce přibývat. Podle generálního ředitele ÚP ČR Viktora Najmona by mohla nezaměstnanost ale stagnovat a s příchodem jara a rozjezdem sezonních prací i klesat.

Počet volných míst se v lednu proti konci loňského roku snížil zhruba o 7500. Podle Najmona jsou letos zaměstnavatelé opatrnější v přijímání lidí a kvůli dražším energiím či surovinám se zaměřují i na efektivnější vytváření finančních rezerv. Nicméně podíl nezaměstnaných se stále drží na relativně nízkých hodnotách, uvedl ředitel.

Podle analytiků se na pracovním trhu zatím příliš neprojevily energetická krize, ochlazení české ekonomiky a s tím spojená podnikatelská nejistota. Například prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý soudí, že by nezaměstnanost mohla zůstat nízká i v dalších měsících. "I přestože firmy čelí nárůstu nákladů, dobrou zprávou pro zaměstnance je, že více než čtyři pětiny zaměstnavatelů se v příštích šesti měsících dávat výpovědi nechystají. Nabírat další zaměstnance bude každý sedmý podnik," uvedl Dlouhý pro ČTK s odvoláním na výsledky průzkumu, který komora provedla mezi svými členy.

Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila ekonoma a poradce premiéra Petra Fialy Štěpána Křečka, aby vysvětlil, co může tato situace pro Česko v době ekonomické krize znamenat.

"Ten rozdíl v počtu míst a v počtu nezaměstnaných zatím není nijak markantní, ale téměř vyrovnaný. Obecně ale stav, jaký jsme v Česku nyní měli, byl anomální a nyní se dostáváme do stavu, který je v Evropské unii běžný, kdy trh práce takto obvykle funguje," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz renomovaný ekonom s tím, že v tuto chvíli situace zatím nemusí značit problém.

"Tento stav pochopitelně vnímají zaměstnanci a zaměstnavatelé jinak - ti, kdo práci hledají, ji možná budou muset brát jako ne zcela samozřejmou. Oproti tomu ti, kdo vypíší novou pracovní pozici, si budou moci lépe vybrat budoucího pracovníka," popsal Štěpán Křeček pro ŽivotvČesku.cz.

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška na aktuální vývoj pracovního trhu mělo zřejmě největší vliv zaměstnávání ukrajinských uprchlíků. Úřad práce uvedl, že ke konci ledna pracovalo v Česku 94 383 Ukrajinců s udělenou dočasnou ochranou, většinou ženy. Ukrajinci nejčastěji pracují jako dělníci nebo pomocníci ve stavebnictví, výrobě a dopravě. Tyto profese patří podle Pikory nyní mezi nejvíce poptávané, přičemž na mnohé z nich stačí základní vzdělání. 

"Pokud by tento trend pokračoval i nadále, mohlo by to vést k tomu, že se rychleji bude propadat reálná mzda, což se dělo ve velké míře i loni. Letos je to také očekáváno, ale již ne v takové intenzitě. V každém případě to poté způsobí, že si lidé za svůj výdělek mohou koupit méně, což v době inflace, kdy se ceny zvyšují, rozhodně není příznivá zpráva," sdělil pro ŽivotvČesku.cz Štěpán Křeček.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.