Pracovník supermarketu otevřeně promluvil. Řekl věci, které se vám hodně nebudou líbit

Řada lidí má tendenci zaměstnance supermarketu podceňovat a domnívat se, že vykonávají jednoduchou práci. Tak tomu ale absolutně není, dokonce by se dalo říct, že opak je pravdou. Ukazuje se, že toto povolání je náročné a obchodní řetězce ho konečně začínají doceňovat i v České republice. Například prodavačky a skladníci už si vydělají poměrně slušné peníze, o kterých by se jim před pár lety mohlo jen zdát.

Ne každý v této profesi také vydrží. Jedním z negativních aspektů je chování zákazníků, které je někdy skutečně nepříjemné. Popsal ho ostatně jeden ze zaměstnanců řetězce Tesco, a to velmi otevřeně. Pokud se v tom najdete, zauvažujte o tom, zda byste se neměli chovat přeci jen trochu jinak.

Nevole ve frontě

Zná to jistě každý. V obchodě se vytvoří fronta u pokladen a někteří zákazníci mají pocit, že fronta nepostupuje dostatečně rychle, neboli že pracovník za kasou je pomalý. To mnozí potom hlasitě ventilují, ať už vzdycháním nebo nahlas pronášenými povzdechy, které směřují na adresu prodavačů. Vězte ale, že ti dělají své maximum a podobnými projevy jim rozhodně nepřidáte.

Dříve neotevřeme

Prý se stává prakticky každý den, že se určitá část zákazníků srotí před prodejnou ještě před otevírací dobou. Někteří spěchají do práce, další zase mají pocit, že si z nabídky zboží ráno lépe vyberou. Svým pohledem potom doslova hypnotizují prodavače snažící se vše přichystat a doplnit zboží. Někteří se tváří naštvaně a další ťukají na sklo a snaží se dovolat dřívějšího otevření. Jenže to opravdu není možné. U supermarketu se dveře otevřou skutečně až úderem oficiální otevírací doby.

Foto: Shutterstock

Kolik vám je let?

Ačkoliv si to možná myslíte, prodavač opravdu není tím, kdo by se vyučil profesionálnímu odhadování věku. Pakliže si chcete koupit cigarety nebo alkohol, buďte připraveni na to, že na kase budete muset předložit občanský průkaz. Jinak vám je neprodají. Jakkoliv si můžete myslet, že vypadáte dospěle, prodavač musí plnit svou povinnost a při jakékoliv pochybnosti věk zkontrolovat. Ničeho nedosáhnete tím, že se budete dohadovat a diskutovat, pouze všechny zdržíte. Navíc můžete být rádi, že si o vás někdo myslí, že jste mladší, než ve skutečnosti jste.

Za tašku se platí

Někteří zákazníci mají stále dojem, že když udělají velký nákup, je obchodní řetězec povinen jim k tomu dát také tašky zdarma. To už ale dlouho neplatí. Je pravdou, že někdy mohou být tašky opravdu drahé, což je dáno i tím, že jsou tu snahy jejich množství omezit. Navíc prodavač za tato pravidla opravdu nemůže a nebaví ho každý den to desetkrát vysvětlovat. Pokud vám to vadí, proč si nenosíte tašku z domova?

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
17 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jaroslava
Jaroslava
1 rok

To co píšete vidím za úplně podružné , ani jsem se s těmi jevy nesetkala. Co je ale katastrofální je označováni zboží cenami . Zakoznik se podle toho rozhodne a přijde k pokladně , je odmarkovan a za pokladnou i doma se nestačí divit. To je důvod k rozčileni a častým vratkam a řadám u recepce. Zákazník se cítí podvedený. Také jdu 5 km pro zboží letáku a ono tam neni. I doprava stojí. Potom nástrahy ,kdy pod cenou je zboží záměrně vyměněno. Jinak je tam klid a pohoda. Je třeba okamžitě za pokladnou kontrolovat účty a nákup.

Kateřina
Kateřina
1 rok
Reply to  Jaroslava

Tak si to tam můžete zkusit. Zase jedna chytrá paní.

kadris
kadris
1 rok

Nakupuji v Nemecku a tam to jinak odsejpa.Pokladny jedou na full temer vsechny,palety nejsou na kazdym metru .A prijdu do ceskeho kaufu….

Vojta
Vojta
1 rok

Tak když se to těm všem rejpalům, tak si to jsou na měsíc zkusit, co je to za práci a za jak málo peněz. Upřímně si myslím, že jejich výdělky stále neodpovídají jejich práci.

Kateřina
Kateřina
1 rok
Reply to  Vojta

Přesně tak

Ladislav
Ladislav
1 rok

Není to všude růžové, třeba v Globusu neví prodavačky ani co jsou to víkendové , nebo směnové příplatky a to není z daleka to jediné s čím byste se tam asi setkali, co je v rozporu se zákoníkem práce.

Toscana
Toscana
1 rok

Tak tašky z domova bychom jistě oželeli jako za Komančů, ale když je otevřená jedna pokladna ze čtyř nebo taky třeba z patnácti tak to už je hrozný. Kde jsou ostatní? Doplňují zboží. Celý den. V obchodech věčně objíždíte palety se zbožím a ještě vám pobíhají před košem. Pak se postaví před regál a vy se nemůžete ani podívat.

Filip
Filip
1 rok
Reply to  Toscana

Tak tak, doplňování zboží v lidlu na jediné otevřené pokladně. Dvě holčiny v uličce, které se oddavaly doplňování, byly také rozhoceny že jim tam lidi vůbec lezou. Příště si ho tedy nechám zadarmo. Připíše to třeba aazdravi.cz Dalsi… V Penny. Terezko pojď prosím na pokladnu, je tu nával. Terezka říká přes půl penny,, a políbit prdel bys nechtěla? No Terezko jestli je to tvá náplň práce, tak samozřejmě, ale jinak sypej na tu pokladnu. (třeba dláždit) Člověk tam nechodí pro dary, ale pro nákup, za peníze, tak kde je problém… Příště jim zatancim polku(pro uvolnění jijich pracovního napětí) , aby… Číst vice »

Kateřina
Kateřina
1 rok
Reply to  Filip

Tak tam nechoď ne a běž jinam. Kde dostaneš tašku zdarma a ještě ti prodavačky polezou do prdele.

Vojta
Vojta
1 rok
Reply to  Toscana

Bože 🤦🤦🤦

Jana
Jana
1 rok
Reply to  Toscana

To je věc, co mi taky vadí. Obchod prostě zaměstná jen tolik lidí, aby to nějak šlo, aby nemusel platit víc zaměstnanců, jen co je nutné. V cizině dělají ženy v klidu, je jich tam jak na….. a mají vysoké platy. Tady u nás?… Makáme vysokým tempem, a když jsme unavané, často se uhodíme, padají nám věci z ruky, máme naraženiny, odřeniny, modřiny, říznutí, prasklé konečky prstů do krve… je to velmi bolestivé. A to i přes pracovní rukavice. Nestíháme doplňovat zboží. Je nás málo. Musíme prostě makat. Nedostáváme příliš mnoho zboží od každého druhu, takže zákazníci jsou naštvaní, podráždění… Číst vice »

Kateřina
Kateřina
1 rok
Reply to  Jana

Krásně napsané. Plně souhlasím. Tak čtěte vy tupci co se takhle chováte. Hlavně důchodci…. pořád jen mrčí.

Kateřina
Kateřina
1 rok
Reply to  Toscana

No ty si kráva tak si to běž zkusit ty nádhero. Tebe bych ani tím košem neobjela ale přejela a ještě dala zpátečku.

Tomáš
Tomáš
1 rok

“U supermarketu se dveře otevřou skutečně až úderem oficiální otevírací doby.”

Znám jeden, kde pravidelně otevírají několik minut po oficiální otevírací době. Nejčastěji v sobotu. Zvlášť teď v zimě to zákazníkům rozhodně na náladě nepřidá.

Vojta
Vojta
1 rok
Reply to  Tomáš

A to je dobře.

Marobarva
1 rok

Ano, pokladní i doplňovači mají zasloužené peníze. A ti, kteří obtěžují, jsou různých povah. Měli by si toto vše, co píšete uvědomit, ale bohužel. Zase na druhou stranu, jsou někteří pracovníci marketů protivný, a že se střídají. Ale mám zkušenost, že odlehčení u pokladny mi přineslo to, že jsme se spolu zasmáli. A hned nám bylo příjemněji, no a to se cení na obě strany. Mějte hezký zbytek dne. 🙂

Tomáš
Tomáš
1 rok
Reply to  Marobarva

Mám podobnou zkušenost. V těch několika supermarketech, kde nakupujeme pravidelně, s prodavačkami prohodíme pár slov, občas vzájemně vtipkujeme, a je nám fajn.