Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

8. 2. 2023 17:21

Vláda odsouhlasila 20 milionů na pomoc zemětřesením postiženým Turecku a Sýrii a schválila i nový ekoaudit

Tisková konference po jednání vlády, 8. února 2023.
Tisková konference po jednání vlády, 8. února 2023.
Ministerstvo zahraničních věcí vyčlení v souvislosti s tragickým zemětřesením v Turecku a Sýrii zatím po deseti milionech korun na humanitární pomoc oběma postiženým zemím. Poskytnutí humanitárního daru odsouhlasila vláda Petra Fialy na jednání ve středu 8. února 2023. Schválila také nový ekoaudit, který má ulevit podnikatelům od administrativní zátěže v oblasti ochrany životního prostředí, a dva návrhy novel zákonů o azylu a o pobytu cizinců.

Česká republika jako jedna z prvních zemí vyslyšela žádost Turecka o pomoc se zvládáním živelní pohromy, která zasáhla oblasti východní Anatolie v Turecku a sousedící oblasti Sýrie. Do Turecka vyslala 68 hasičů a záchranářů, tvořících tzv. Heavy USAR tým. Vláda Petra Fialy odsouhlasila, že na úhradu nákladů spojených s přepravou a nasazením týmu a s případnou následnou materiální pomocí vyčlení Ministerstvo zahraničních věcí ze svého humanitárního fondu deset milionů korun.

Dalších deset milionů věnuje Česká republika na pomoc Sýrii, která bude kvůli bezpečnostní situaci v postiženém syrském regionu v okolí Aleppa realizována prostřednictvím českých i mezinárodních humanitárních organizací, které již v této lokalitě působí. V případě potřeby je vláda připravena uvolnit i další finanční prostředky na humanitární pomoc oběma zemím.

Kabinet se zabýval rovněž novým ekoauditem, který společně připravila ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu. Ekoaudit probíhá průběžně od roku 2010, vyhodnocuje se zpravidla ve dvouletých intervalech a jeho smyslem je ulevit podnikatelům od zbytečné administrativní a finanční zátěže v oblasti ochrany životního prostředí. Od roku 2010 vzešlo z ekoauditu pro dotčené resorty 164 úkolů, 144 z nich již bylo splněno. Nový ekoaudit přidal dalších deset, které se týkají změn v zákoně o odpadech, o výrobcích s ukončenou životností a o ochraně ovzduší. Cílem změn je další zjednodušení podnikatelského prostředí v České republice. Více v tiskové zprávě Ministerstva životního prostředí.

Vláda projednala také návrhy novel zákona o azylu a zákona o pobytu cizinců na území České republiky. Navrhuje v nich mimo jiné zpřísnit tresty za převaděčství nebo zařadit děti cizinců s povoleným dlouhodobým pobytem do systému veřejného zdravotního pojištění až do jejich zletilosti.

Vláda také vyslovila souhlas se zpracováním aktualizace Politiky územního rozvoje České republiky, kterou se zruší územní ochrana formou územní rezervy pro celé průplavní spojení Dunaj–Odra–Labe. Plní tím další bod programového prohlášení, v němž se voličům zavázala zastavit práce na projektu průplavu. Podrobnosti naleznete v tiskové zprávě Ministerstva dopravy.

Schválila rovněž uvolnění až 75 milionů korun z rozpočtu Národní sportovní agentury v příštím roce Českému svazu biatlonu jako finanční podporu organizace mistrovství světa, které chce český biatlon uspořádat 5. až 18. února 2024 v Novém Městě na Moravě.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na /cz/media-centrum/aktualne/vysledky-jednani-vlady-8-unora-2023-202872/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie