Chystá se obrovská změna důchodů. Čechům se vůbec nebude líbit, je to úplný zvrat

Podle všeho začala doba, kdy se stát rozhodl lepit díry v rozpočtu. Ten je totiž v současné podobě neudržitelný a funguje jen za cenu obrovských schodků, kterými ale zadlužujeme příští generace, jež potom se splácením mohou mít obrovské až neřešitelné problémy.

Chystané navýšení

Z velké části se půjde cestou navyšování nejrůznějších daní a pumpování peněz z občanů. Musí ale přijít také úspory, které se neobejdou bez toho, aniž by se sáhlo na důchody. Ekonomové volají přinejmenším po tom, že je nutné snížit tempo jejich růstu, případně jejich růst zcela zastavit. Ti odvážnější mluví dokonce o tom, že při poklesu ekonomiky by mohly penze dokonce i klesat. To je nicméně jen těžko průchodné.

Co už se ale chystá a na čem ministerstvo práce a sociálních věcí pracuje, to je zvýšení věku odchodu do důchodu. Bez něj se jednoduše neobejdeme, důchodový systém by se za pár let stal neudržitelným.

Aktuální věk odchodu do důchodu je stanoven na 65 let, což v evropském srovnání není úplně málo. Například ve Francii se do důchodu chodí v 62 letech, a když to teď chtěli změnit na 64 let, tedy stále méně než v Česku, propukly obrovské protesty.

Foto: Shutterstock

Jak to bude vypadat

Jenže Češi chystají jenže mnohem větší navýšení. Nejčastěji teď zaznívá věk 68 let. Až tehdy by lidé nově mohli odejít do penze. Změna by mohla začít platit už od roku 2025, ovšem je pravděpodobnější, že skutečně dopadne až na o něco mladší ročníky. Hovoří se o dnešních čtyřicátnících, ovšem to by zase důchodovému systému v příštích dvaceti letech vůbec neulevilo.

Aktuálně se prý podle zdrojů deníku Právo počítá s tím, že by se v letech 2034 až 2070 měl věk odchodu do důchodu zvedat postupně na zmíněných 68 let. Je to prý dáno demografickým vývojem a prodlužující se délkou dožití. Je ale otázkou, zda na horizontu tohoto plánu, tedy v roce 2070, nebude už daný věk opět nedostatečný. Přeci jen se bavíme o příštích padesáti letech.

Foto: Shutterstock

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
41 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Vlastimil Blažek
Vlastimil Blažek
1 rok

Češi opět skloní hlavu a jako poslušný oslík si to nechají líbit. Díky bohu se mě
to už týkat nebude. Už tak mě pánové Kalousek a spol. okradli o 4 roky a 1 milion Kč. Ale co ti mladí a hloupí chtěli, to si zvolili. Teď trpte.

Petr
Petr
1 rok

Co si zvolili to mají dobře jim tak jsou chytří nedají si poradit. Ještě máj čas za 5let . zvolit prezidenta takového který je usměrní a ne kamaráda dosazeného . Ještě neměl podepsanej nástup. A už zvýšit daně odchod do důchodu léky nejsou za Babiše by ministr letěl ..daň z komína daň z nemovitostí .Aoni si zvednou vejplaty

mahas
mahas
1 rok

Soudruhu, jen letosni sekyra bude u prizivniku ducjodcu 80 mldkc. Dalsi roky to bude vice. Kam se hrabou stihacky…

Josefina
Josefina
1 rok

Češi,jsme hloupí nebo alespoň naivní!Co jsme čekali od těch, kteří si z politiky udělali svůj kšeft..

Jiri
Jiri
1 rok

Jo takhle normalni duchodci kolikrat premysli jestli si koupi jednu nebo dve housky a nakonec budou o hladu uplne zase na druhou stranu si clovek na vozíku požádá a muze si koupit auto za 200,000 ale nesmí si ho koupit rovnou predelany musi si koupit nepredelany a za dalších 250,000 ho nechat predelat to je úspora jako stehno nevim kdo tohle vymyslel ale potreboval by tecku na usta a poslat domu 😀

Josefina
Josefina
1 rok
Reply to  Jiri

To víte,kšeft je kšeft…takto se v kapitalismu ” vydělávají”peníze a přemisťují na soukromé účty..to je to zlaté tele kapitálu a bude zde tak dlouho,dokud budeme ovčané a budeme volit strany podporované jejich bohatými sponzory.

mahas
mahas
1 rok
Reply to  Jiri

😀😀😀. Pohadky ovci babicky

Miky
Miky
1 rok
Reply to  Jiri

Máme,co jsme chtěli.No přeci demokracii.Proc bolševik nepustil lidi na západ?No hádám,že proto aby se nevyvazely prachy.Kdezto modroruda vláda do nevyvezla,darovala všechno i s republikou,a co darovat už nešlo,to šlohla.

Mahas
Mahas
1 rok
Reply to  Miky

😂😂😂😂
mily nevzdelany burane, bolsevik nepoustel lidi na Zapad, protoze by mu z toho “raje” vsichni inteligentni, vzdelani a pracoviti utekli a zustala by jen luza formatu Mikyho. Viz to, co nastalo po lech 1948 a 1968. Vyvazet ceskoslovenske koruny, k’tere se vetsinou nedaly v zadne smenarne smenut, protoze o tu menu nemel nikdo zajem, tak to pobavilo. Nevzdelany buran, ktery ani netusi, ze za carkou ci teckou pisi vzdelani lide mezeru.

Miky
Miky
1 rok
Reply to  Mahas

nevtirej se!Si totalně bokem.Nebo tě zavirali za prizivu.

Mahas
Mahas
1 rok
Reply to  Miky

mily nevzdelany burane, bolsevik nepoustel lidi na Zapad, protoze by mu z toho “raje” vsichni inteligentni, vzdelani a pracoviti utekli a zustala by jen luza formatu Mikyho. Viz to, co nastalo po lech 1948 a 1968. Vyvazet ceskoslovenske koruny, k’tere se vetsinou nedaly v zadne smenarne smenut, protoze o tu menu nemel nikdo zajem, tak to pobavilo. Nevzdelany buran, ktery ani netusi, ze za carkou ci teckou pisi vzdelani lide mezeru. Plati na tebe do posledniho pismenka, mily prislusniku luzy

Roman Tošner
Roman Tošner
1 rok

Ano, dluhy opět zaplatí pracující a důchodci. Nevím, proč se dávno nedaní ti nejbohatší, tak, jak je to běžné na Západě? Majitelé několika nemovitostí, milionáři, atd. Proč se připouští fakt, že zahraniční firmy zde neplatí daně, ale zisky si odvádí domů? Proč OSVČ nemají stejné daně, zdravotní a sociální, jako ostatní zaměstnanci? Tudy utíkají peníze, které by dotovaly státní rozpočet.

Jitka
Jitka
1 rok
Reply to  Roman Tošner

Já už ty kecy nemůžu poslouchat. To jejich vyhrožování už přesahuje všechny meze. Moc dobře vědí, že ten jejich schodek nedělají důchodci, učitelé atd.,ale to jejich nezodpovědné rozhazování peněz za dálnice, zbrojení, velké výdaje za cizince a jine. Já si myslím, že rozumní lidé to moc dobře vědí. Dělají z nás jenom idioty.

Vladislav
Vladislav
1 rok
Reply to  Jitka

Souhlasim. Jsou to nenazraní diletanti.

Marobarva
1 rok
Reply to  Jitka

Paní Jitko, velký souhlas.

Jan
Jan
1 rok
Reply to  Jitka

Co jste si zvolili to máte.Kdyz někteří to předvídali ta byli komousi prorusti trolí a podobně tak teď to máme i s úrokem

René Trubač
René Trubač
1 rok
Reply to  Jitka

Přesně tak. Chce to mimiřádné volby pod přísnou kontrolou-ne jako dosud

mahas
mahas
1 rok
Reply to  Jitka

Delaji to duchodci. Letos minus 80 miliard bez mimoradne valorizace, ktera bude v cervnu, mily idiote.

Pragmatik
Pragmatik
1 rok
Reply to  mahas

Co dělají důchodci?? Se zklidni ty!

Mahas
Mahas
1 rok
Reply to  Pragmatik

Mily tupce, zruseni superhrube mzdy stalo 80 mud a nenavistna luza duchodcovska rve, ze ODS okradla stat. Letosni valorizace podle schematu, ktery zavedla Venezuela Malacova a vrah duchodcu “best in covid” Andrej ´Bures z StB´ Babis, bude stat na dluh 80 miliard. Ale bude to kazdym rokem horsi, mila duchodcovska luzo.

Dobroslav
Dobroslav
1 rok
Reply to  Jitka

100procent souhlas…slavek

Lenka
Lenka
1 rok
Reply to  Jitka

Presne,douhlasim s Vami🥺

Jitka
Jitka
8 měsíců
Reply to  Jitka

Můj názor, stojím za vámi. J.

Jan
Jan
1 rok
Reply to  Roman Tošner

OSVČ nemají nárok na dovolenou, nemocenskou a jiné benefity co mají zaměstnanci. Výrobní prostředky si kupují za své vydělané peníze. Aspoň já na tom tak jsem po 23 letech živnosti. ,Tak mě nes… Když o tom víš hov.. Je rozdíl mezi podnikatelem a živnostníkem.

Jaro
1 rok
Reply to  Jan

Hochu nedělej z nás blbce živnostníci si mohou vzít dovolenou kdy chtějí ,když to je šikovný živnostník ,tak si vydělá pěkný prachy a může jet na dovolenou a že si musí kupovat výrobní prostředky ,vždyť si to dá do nákladů a odepíše si to z daňového základu a jako zedník že si koupí zednickou lžíci to jsou opravdu velké náklady a kdyby nebyli vychcaný a platili si pořádně soc.a zdrav. Pojištění tak by měli i pěkné důchody ale když platí jen základ tak pak brečí jak na tom jsou špatně.

mahas
mahas
1 rok
Reply to  Roman Tošner

Proc se nedani majitele vsech nemovitosti tak, jak je bezne na Zapade? Treba v luzou zboztovane Francii je to 1% z trzni ceny kazdy rok, ze? Ale to duchodcovska luza videt nechce.

Marlin
Marlin
1 rok
Reply to  mahas

Ja ještě důchodce nejsem, ale takovéhle odporné urážení, když ale vůbec nevíš o co jde, je ubohost. Jednou tě důchod taky čeká a doufám, že nedostaneš ani korunu. Ty ubohá luzo.

Mahas
Mahas
1 rok
Reply to  Marlin

Jak jsi na neco takoveho prisel, tupy tykajici burane, neinteligentni Martinku? Muj duchod, to vim uz ted, bude ve skupine 5% tech nejvyssich duchodu a proto me tak stve, ze prispivam line luze, aby mela 20.000 kc v prumeru, kdyz je lina, vyzrana. ( ceska duchodcovska luza je hejtlustsi ve sve vekove kategorii z cele EU, se Slovinci), vychlastana ( nejvice alkoholiku mame v kategorii 55+) a vyhulena ( nejvice z cele CR huli ti chudacci 65+, kteri priryji drzkou v zemi, ale na chlast a cigara maji evidentne penez dost). Takze ja jsem pro zdaneni nemovitosti (vcetne tech “prvnich… Číst vice »

Miky
Miky
1 rok
Reply to  Mahas

Ty budes dobrej tydýt, co?

Lenka
Lenka
1 rok
Reply to  Marlin

Tak to je dproste,Vasi rodice jsou nebo byli taky luzou?Dejte si facku,bez nich by jste tu nebyl!!A jen tak naokraj ,ta luza makala cely zivot,mmohdy drela a Vy si ji berete do pusy.Vsak na Vas taky dojde🙉🙉

Zambo
Zambo
1 rok
Reply to  mahas

Bude dobře když nebudeš urážet slušné lidi

Mahas
Mahas
1 rok
Reply to  Zambo

Slusne lidi? Koho tim, tykajici nevzdelany burane Zambo, minis? Sebe? Duchodcovskou luzu, co porad place, ze ma malo, ale chlasta, zere a huli extraligu v ramci cele Evropy? Co si nebyli schopni naalokovat na stari ani 290 kkc? 😂😂😂😂

Jaroslav
Jaroslav
1 rok
Reply to  mahas

A jaký mají příjem. Když chceš srovnávat tak srovnávej všechno a né co se ti hodí.

Last edited 1 rok by Jaroslav
Mahas
Mahas
1 rok
Reply to  Jaroslav

Soudruhu, znova, nemaji 4x vetsi prijem. Takze kecy v kleci. Cili, tykajici burane s vychovanim reznickeho psa, i kdyby to bylo. 0,5% z trzni ceny nemovitosti, tak uz to davno meli mit. Navic tam u doktora doplaci cash. Kdyz uz chces srovnavat, tak srovnavej vsechno a ne to, co se ti hodi, mila kreaturo. Proto tam 80% domacnosti ve svem nebydli, jako v CR, zvanile tupy.

Miky
Miky
1 rok
Reply to  Mahas

ty budeš dobře blbej, téměř jak vyjetý olej. Ty máš buď z bolševismu za sebou § za příživu, nebo nějaký jiný trauma. A nebo víš úplný H. Ještě navíc tu vyřváváš cosi o tykajících buranech hňupe a přitom jsi mi začal tam výš tykat též, a to dokonce, abych se tě ty trdlo na něco ptal. Si uhrab prvně svou zahradu rypáčku.

Jaro
1 rok
Reply to  mahas

Ty jsi taky pěkně praštěný ,ono 1procento u nich a u nás není to samé ,když vydělávají o hodně více než my ,pro ně jedno procento je jak plivnutí do rybníka.

Mahas
Mahas
1 rok
Reply to  Jaro

😂😂😂😂
pokud vim, tak ceny nemovitosti pomerem k prumernemu platu tam jsou jen o neco malo nizsi nez u nas. Cili, ano, maji vetsi rozptyl platu, ale rozhodne tam nevlastni vlastni bydleni 80% domacnosti jako v CR, mily prasteny. Mimo jine i pro vysi zdaneni nemovitosti. Takze je to presne opacne. Kdyz nevis, soudruhu, tak nekomentuj.

Luky
Luky
1 rok
Reply to  Roman Tošner

Jsem OSVČ. Když nám zvednete daně, tak budete zase brečet že na naše služby nemáte. 1000 za započatou hodinu bude naprosté minimum. Jen si to spočítejte, sám uznáte že to bude nutnost. A protože jsem já a moji předci tvrdě dřeli, tak teď můžeme vlastnit nějaké ty nemovitosti. Toho se ale rádi vzdáme ve prospěch těch co si za stejných podmínek jako jsme měli mi neselhali a i velký H

Last edited 1 rok by Luky
Mahas
Mahas
1 rok
Reply to  Luky

Vporadku, pak 1000 kc za kazdy pozdrav/vysetreni u doktora. Jakehokoliv. Ja jsem pro, vcera bylo pozde. Kdyz stejne podminky, tak vsichni. 500 kc za kazdy zapocaty den ve spitale, poplatek na pohotovosti 2000 kc. Jak rikam, vcera bylo pozde. Proc by meli mit vyhody nizkeho zdaneni majitele nemovitosti? Kdyz jinde plati vyrazne vyssi tyto dane. 1% z trzni ceny kazdy rok, to je pri 5 mega 50.000 rocne. Ja hlasuju pro.

Tomas
Tomas
1 rok
Reply to  Mahas

Dobrý den je mi smutno jak se tady všichni navzájem urazime jsem ročník 79 a zaměstnanec představa že budu makat třeba 29 či 23 let mě netěší ale ona ta vláda zas tak velké manévrovací možnosti nemá a nakonec budu rád když nějakej důchod bude v době mého narození se lidé dožívali tak o 1O let méně a rodilo se víc dětí to že to pro státní rozpočet bude postupně problém se ví už snad 20 let řešení bude bolet a možná už je pozdě děkuji Tomáš Knezour

Mahas
Mahas
1 rok
Reply to  Tomas

Prvni rozumny prispevek. Nejvic me stve, ze soucasna generace pred/duchodcu za vsechno vini druhe a pritom minimalne poslednich 30 let s tim neco mohli udelat. Navic jejich zivotni styl je doopravdy nejprasactejsi ze vsech. Navic vykladaji bludy, treba jak se mladym nechce delat, pritom nezamestnanost muzu ve veku 25-35 let mame nejbizsi z cele EU. Je pravda, ze demograficka situace byla znama uz minimalne od roku 2000. A ted ti sami pred/duchodci krici, ze by se mel prodlouzit vek odchodu duchodu na 68 (uz jednou to bylo, pred Malacovou a Babisem), tak si prectete jen sprsku urazek a nadavek.