Sankce omezí ruský export a zasáhnou propagandisty, řekla šéfka EK

foto Zleva šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a předseda Evropské rady Charles Michel na tiskové konferenci na summitu EU v Bruselu, 9. února 2023.

Brusel - Připravovaný desátý balík sankcí Evropské unie zasáhne ruský export v hodnotě deseti miliard eur (237 miliard korun). Zahrne také další politiky a armádní činitele stejně jako šiřitele ruské válečné propagandy. Po jednání summitu EU s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským to dnes řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Zároveň ocenila ukrajinské reformy ve snaze o vstup do EU, pevný časový plán rozšíření ale podle ní není stanoven. Komise podle ní chystá písemné hodnocení ukrajinské připravenosti na podzim.

"Slyšeli jsme o naléhavosti, s níž je nutné podpořit Ukrajinu právě teď... Musíme udělat více," prohlásila na adresu Zelenského vystoupení šéfka unijní exekutivy. EU a členské země podle ní budou pokračovat ve finanční a hmotné podpoře, která za téměř rok od začátku ruské invaze dosáhla 67 miliard eur (1,6 bilionu Kč).

Kromě toho chtějí země EU zesílit tlak na Rusko pomocí nových sankcí, které by komise měla podle von der Leyenové navrhnout "v příštích dnech". EU se podle ní zaměří na "Putinovy propagandisty", což požadoval sám Zelenskyj. Dále rozšíří omezení ruského exportu a omezí vývoz technologií využitelných pro vojenské účely. Unijní země chtějí schválit sankce před prvním výročím začátku invaze připadajícím na 24. února.

Von der Leyenová také ocenila ukrajinskou snahu o reformy v boji proti korupci či k posílení nezávislosti justice a médií. Ukrajina získala status kandidáta vstupu do EU krátce po začátku války a komise podle své šéfky chystá písemné hodnocení jejího dosavadního pokroku na podzim.

"Je potřeba pokračovat. Důležité je pochopit, že není žádný pevný časový plán, ten proces postupuje podle zásluh,“ prohlásila von der Leyenová.

Zelenskyj přitom dnes zdůraznil, že Ukrajince včetně bojujících vojáků by velmi motivovalo, kdyby EU učinila další krok v procesu a zahájila přístupová jednání s Kyjevem ještě letos.

Ukrajina chce vzhledem k obavám z Ruska ve srovnání s jinými kandidáty na členství v EU výrazně rychlejší přijímací proces a její politici mluví o vstupu do roku 2026. Unijní politici však zdůrazňují nutnost dokončení reforem a varují před přehnaným očekáváním.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.04.2024 ČTK

Reklama

6°C

Dnes je sobota 20. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 4°C

Celá předpověď