Zuby jsou poslem špatných zpráv o srdci. Jejich bolest může signalizovat blížící se infarkt

Fotografie: Roquex / Creative Commons Zero / Public Domain Dedication

Bolesti zubů obvykle neohrožují život, ale v některých případech mohou být příznakem závažných stavů, které vyžadují okamžité lékařské ošetření.

Bolest zubu je bolest, kterou cítíte v zubu nebo jeho okolí. Nejčastěji je známkou toho, že se zubem nebo s dásněmi něco není v pořádku. Někdy je však bolest zubů bolestí přenesenou. To znamená, že bolest je způsobena problémem na jiném místě vašeho těla. Bolesti zubů byste nikdy neměli ignorovat. Ty způsobené zubním kazem se mohou zhoršit, pokud se neléčí, říká doktorka Christine Frank.

Zubní kazy nebo zánět

Nejčastější příčinou je zubní kaz. Pokud se neléčí, může vzniknout absces. Jedná se o infekci v blízkosti zubu nebo v dřeni uvnitř zubu. Pokud se domníváte, že máte absces, okamžitě navštivte svého zubního lékaře. Ve vzácných případech se totiž infekce může rozšířit do mozku, což může být životu nebezpečné.

Bolest zubu může být způsobena také impaktovaným zubem. K tomu dochází, když se jeden ze zubů, obvykle zub moudrosti, zasekne v dásni nebo kosti. V důsledku toho se nemůže prořezat nebo dorůst. Zánět vedlejších nosních dutin je stav, při němž dochází k zánětu vedlejších nosních dutin v důsledku virové, bakteriální nebo plísňové infekce v dutině nosní. Vzhledem k tomu, že kořeny horních zubů se nacházejí v blízkosti vedlejších nosních dutin, může sinusitida způsobovat bolest horních zubů.

Bolest může signalizovat infarkt

Bolesti zubů mohou způsobovat také onemocnění srdce a rakovina plic. V některých případech může být bolest zubů varovným příznakem srdečního infarktu. Srdeční a plicní onemocnění mohou způsobovat bolest zubů vzhledem k umístění vašeho bloudivého nervu. Tento nerv vede z mozku do různých orgánů v těle, včetně srdce a plic. Prochází vaší čelistí.

bolest zubů
Fotografie: Freepik

Pokud máte bolesti zubů a současně se cítíte jinak než obvykle, například máte pocit na zvracení, závratě nebo silný tlak na hrudi, měli byste co nejdříve vyhledat lékařskou pomoc. Infarkt je naléhavý stav a vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.

Trigeminální neuralgie a okcipitální neuralgie jsou bolestivé neurologické stavy, které způsobují podráždění nebo zánět trojklanného a týlního nervu. Tyto nervy obsluhují vaši lebku, obličej a zuby. Když se zanítí, můžete mít pocit, že bolest vychází z vašich zubů.

Léčba bolavých zubů

Bolesti zubů obvykle vyžadují lékařské ošetření. Domácí léčba může dočasně ulevit od bolesti, zatímco čekáte na návštěvu zubaře nebo lékaře. Léčba bolestí zubů závisí na příčině bolesti. Některé běžné způsoby léčby bolestí zubů zahrnují:

  • Analgetika: Tyto léky, jako je paracetamol nebo ibuprofen, mohou pomoci zmírnit bolest.
  • Zubní ošetření: Pokud je příčinou bolesti zubní onemocnění, jako je zánět dásní nebo zubní kaz, bude vyžadováno zubní ošetření.
  • Antibiotika: Jestliže je bolest způsobena infekcí, může být nutné užívat antibiotika.
  • Narkóza: Pro některé závažnější zubní procedury, jako je extrakce zubu, může být nutná narkóza.
  • Protetika: Pokud je bolest způsobena ztrátou zubu, může být vhodné zvážit protetickou léčbu, jako jsou například korunky nebo mosty.

Vždy je důležité navštívit zubního lékaře, aby stanovil správnou diagnózu a navrhl vhodnou léčbu. Léčba bolestí zubů by měla být co nejdříve zahájena, aby se zabránilo dalšímu zhoršení stavu a zajistilo se rychlé a účinné uzdravení.

Jak předcházet problémům

Při pravidelných prohlídkách vám zubní lékař může včas odhalit a léčit problémy, jako jsou kazy, záněty dásní a další. Abyste předešli bolestem zubů, čistěte si zuby kartáčkem a zubní nití alespoň dvakrát denně a dvakrát ročně nebo tak často, jak vám doporučí váš zubní lékař, absolvujte zubní prohlídku a čištění. Zdravé srdce a plíce si můžete udržet nekouřením, stravou s nízkým obsahem tuku a vlákniny a cvičením alespoň 30 minut denně 5krát týdně.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]