Francis Fukuyama věští Rusku drtivou porážku: Největší chyba, jakou jsem kdy v životě viděl, říká o invazi

Přidat na Seznam.cz

Slavný americký politolog Francis Fukuyama vidí jako jediný možný výsledek celé ruské invaze na Ukrajinu porážku ruských vojsk. Muž, který se proslavil teorií o konci dějin, nyní poukazuje ve velkém rozhovoru, pro německý portál T-online, že Vladimir Putin se dopustil strašlivé strategické chyby.

Část rozhovoru, která se věnuje válce na Ukrajině, jasně vyznívá ve prospěch bránícího se státu. A to i přes to, že sám Fukuyama přiznává, že na počátku špatně odhadl situaci. „Můj předpoklad byl spíše takový, že Rusko chce prosadit své požadavky prostřednictvím masivního nasazení vojsk. Že chtěli svrhnout vládu Volodymyra Zelenského? Nevěřil bych, že je toho Putin schopen,“ řekl Fukuyama na otázku, jestli věřil v plnohodnotnou válku, jaké jsme dnes svědky.

Kritizuje také Západ, který špatně reagoval na anexi Krymu. „Reakce Spojených států, stejně jako celého Západu, na ruskou anexi Krymu byla velmi slabá. To Putinovi dodalo pocit, že mu s největší pravděpodobností projde cokoli. Ruský prezident je vlastně velmi staromódní člověk, který zastává zastaralý a mylný názor, že dobytá země mu automaticky patří. On i Rusko jsou v pasti tohoto způsobu myšlení.“

Zásadní otázka dneška, kterou si kladou prakticky všichni v Evropě i na druhém břehu Atlantiku je, jak dopadne válka a zda se Ukrajina může útoku ubránit. „Ukrajina může porazit Rusko, o tom nepochybuji. Putinova porážka je nanejvýš otázkou času. Protože motivace Ukrajinců je mnohem vyšší, dostávají nyní ze Západu kromě dalších zbraní i bojové tanky.“ Fukuyama o výsledku války nepochybuje.

Stejně tak tvrdí, že bychom se neměli nechat zastrašit hrozbou jaderných zbraní. Putin je podle něj nepoužije. „To by si nedovolil ani Putin. Rusku by nepomohlo ani použití jaderné bomby. Ani politicky, ani vojensky. Naopak, čelil hrozivým důsledkům ze strany Západu a Moskva by ztratila podporu států, jako je Čína a Indie.“ Říká politolog a dodává. „Jisté je, že Rusko udělalo obrovskou chybu. Ruský útok na Ukrajinu byl dokonce největší strategickou chybou, jaké jsem byl v životě svědkem.“

Rusko se nyní chystá na velkou ofenzivu, která možná už začíná, jak informuje Insitut pro studium války (ISW). Vítězství Ukrajiny tedy nebude rozhodně snadné a v tuto chvíli je prakticky po celé frontě v defenzivě. Z dlouhodobého hlediska jí skutečně mohou ze složité situace dostat jen mohutné dodávky zahraniční vojenské pomoci.

Zdroje: ISW, t-online.de