Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Naše Evropa, naše cesta domů.“ Zelenskyj v Bruselu žádal o další zbraně a peníze pro Ukrajinu

Unijní lídři v Bruselu. Foto: Evropská rada
Unijní lídři v Bruselu. Foto: Evropská rada

„Doufám, že chápete, že pomocí Ukrajině pomáháte i sami sobě,“ apeloval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj před zraky novinářů na unijní lídry v Bruselu. Jeho prosba byla jasná a vlastně stále identická – žádal především o zbraně a finanční prostředky, bez kterých jeho země nepřežije.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ukrajinská a evropská hymna, červený koberec a nejvyšší pocty, několikanásobný potlesk europoslanců i unijních premiérů a prezidentů, vysoce symbolické projevy samotného Volodymyra Zelenského i sliby ze strany unijních lídrů. Tak by se dala popsat ostře sledovaná cesta ukrajinského prezidenta do Bruselu, která do poslední chvíle neměla pevně daný program, a to ani pro většinu šéfů vlád. Řada z nich se přitom chtěla se Zelenským setkat i na komornější schůzce.

Zelenskyj přiletěl na summit lídrů do Bruselu poprvé od napadení Ukrajiny Ruskem loni 24. února. Neletěl přitom žádným vládním speciálem, což je běžná cesta premiérů a prezidentů.

Z Paříže, kde se v předvečer summitu setkal s prezidentem Emmanuelem Macronem a německým kancléřem Olafem Scholzem, se dopravil letadlem společně s Macronem.

„My Ukrajinci na bojišti spolu s vámi“

Už ráno měli zpoždění, které se v průběhu dne prodlužovalo. Zatímco Macron přímo z letiště zamířil do budovy Evropské rady, na Zelenského čekali poslanci v Evropském parlamentu. I jim přitom podle serveru Politico bylo pouze řečeno, ať jsou nachystaní na jednání mezi půl desátou a polednem.

Unijní zákonodárce Zelenského emotivní projev posléze několikrát zvedl ze sedadel, potlesk byl dlouhý. Prezident válkou zmítané země popisoval „ukrajinsko-evropský způsob života“, který se opírá o společné demokratické a humanitární hodnoty, a zároveň vykreslil Rusko jako opak všeho, co představuje EU.

„Bráníme se před nejvíce protievropskou silou moderního světa, my Ukrajinci na bojišti spolu s vámi,“ řekl.

Kreml Vladimira Putina podle něj své občany považuje pouze za „těla schopná nosit zbraně“, řekl Zelenskyj pln emocí a obvinil Rusko, že chce Evropu vrátit do nejtemnějšího období jejích dějin ve 30. a 40. letech minulého století.

„Toto je naše Evropa, toto jsou naše pravidla, toto je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Ruská válka na Ukrajině

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější