ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jakub Stadler, MAFRA

Nezaměstnaných přibylo v celém kraji, nejhůř je na tom Karvinsko

  • 4
Celkem 42 819 uchazečů o zaměstnání evidovali v Moravskoslezském kraji na konci ledna pracovníci Úřadu práce České republiky. Je to o 917 lidí více než na konci roku 2022. Nezaměstnanost v kraji tak vzrostla na 5,2 procenta.

Podle úředníků je však menší nárůst nezaměstnanosti s příchodem nového roku obvyklý. Oproti stejnému období minulého roku se počet nezaměstnaných změnil jen mírně.

„Meziměsíční nárůst nezaměstnaných osob jsme zaznamenali ve všech šesti okresech kraje. Největší byl v okresech Bruntál, Opava a Frýdek-Místek,“ přiblížila současnou situaci vedoucí oddělení nezaměstnanosti ostravského úřadu práce Vladana Purdeková.

Nejhůře v kraji je na tom s nezaměstnaností Karvinsko, kde je bez práce aktuálně 8,3 procenta lidí. Následuje Bruntálsko se 7,3 procenta a Ostravsko s 5,3 procenta. Naopak nejméně lidí bez zaměstnání evidují úředníci v okresech Frýdek-Místek, Opava a Nový Jičín.

Čerstvých absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých zaznamenaly úřady o osmdesát tři více než v prosinci. Celkem se jich tak v kraji uchází o práci 1 815 a tvoří 4,2 procenta z celkového počtu nezaměstnaných.

Volných pracovních míst je v kraji celkem 11 850 a ve srovnání s minulým měsícem je jejich počet o 404 míst nižší a o 1 573 nižší než ve stejném měsíci loňského roku. „Na jedno volné pracovní místo připadá v průměru 3,6 uchazeče,“ podotkla Purdeková s tím, že z celkového počtu volných pracovních míst jsou téměř tři tisíce vhodné pro absolventy a mladistvé.