Hlavní obsah

Pokora českých biatlonistů i americký sen. Olympijský vítěz už ví, že manželka měla pravdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za biatlonovou střelnicí postává ve žluté bundě českého týmu. „Dobré to bylo,“ houkne při tréninku na Adama Václavíka brilantní češtinou. Však jednačtyřicetiletý Matt Emmons je sice americkým rodákem, ale doma je už řadu let v západních Čechách.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Zadumaný Matt Emmons na biatlonovém mistrovství světa v Oberhofu.

Článek

Oberhof (od našeho zpravodaje) ‑ V 41 letech toho už prožil spoustu. Úspěšnou střeleckou kariéru s kompletní sbírkou olympijských medailí včetně aténského triumfu. Neslavně proslulé omyly, které ho stály další olympijská zlata.

Sňatek s českou střelkyní a rovněž olympijskou vítězkou Kateřinou Kůrkovou (nyní Emmons), s níž má čtyři děti. A také úspěšně zvládnutou rakovinu štítné žlázy.

Po své aktivní kariéře zůstal u střelby i prostřednictvím biatlonu, od roku 2015 působil jako střelecký specialista u amerického týmu, než zamířil na stejnou pozici k Michalu Krčmářovi a spol. „Jo, užívám si to. Kluci poslouchají, makají a chtějí se zlepšovat,“ pochvaluje si v oberhofském biatlonovém areálu.

Ještě, než přišel k týmu, měl zprávy od své manželky, která u českých biatlonistů také působila, než se přesunula k mladším kategoriím. „Říkala, že kluci jsou šikovní, super lidi a bude to zážitek. Měla pravdu,“ pochvaluje si Emmons, jenž své někdejší svěřence potkává v Oberhofu každý den, když obě reprezentace sdílejí stejný hotel.

Jak vyznívá srovnání českého s americkým týmem? „Tady se pracuje víc profesionálně, kluci mají větší podporu i zkušenosti. Tím je to pro mě jednodušší práce,“ říká. Svoji mateřštinu už nepotřebuje ani při vysvětlování technických detailů. „Nedělá mi problém je vyjádřit v češtině, mám dost zkušeností i ze sportovní střelby,“ připomíná.

Jen typické americké sebevědomí by se někdy hodilo i Čechům. „Rozdíl tam je, Češi jsou pokornější,“ srovnává. „Ale rozumí tomu americkému snu, že není důležité, kde začnete, ale že když budete dobře pracovat, můžete se dostat, kam budete chtít,“ popisuje rodák ze státu New Jersey.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace.