Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (356. den): Americká technika pro Ukrajinu už je v Německu, Rusové budují opevnění, jaro bude intenzivní

Ukrajinští vojáci. Foto: Ministerstvo obrany Ukrajiny
Ukrajinští vojáci. Foto: Ministerstvo obrany Ukrajiny
  • Přípravy na jarní boje gradují.
  • U Bachmutu nenastalo zhoršení, jsou nepotvrzené zprávy o zlepšené pozici obránců.
  • U Kreminné Rusové míří k Žerebci.
  • Ruská elita si uvědomuje problém s nedostatkem zbraní.
  • Mapa dne – Bachmut, Kreminna a rozmístění ruských opevnění.
  • Videa dne – jak se Ukrajinci připravují na hranici s Běloruskem; vagnerovský bombardér po zásahu raketou; zničení nebezpečného raketometu TOS-1 z dvou pohledů; jak zničit tank pomocí dronu, granátu a lana rychle a levně; tvrdý odvod v Oděse.

Informace v tomto textu jsou shrnutím událostí z úterý 14. února. Situace už může být na některých místech jiná.

Přípravy na jarní boje gradují. Rusové prý stahují blíž k hranicím svoje letecké jednotky. Čeká se, co se stane kolem prvního výročí invaze.

Moskva možná spustí větší ofenzivu právě s intenzivnější podporou většiny spícího letectva. Jenže to by zopakovala chybu z minulého roku, když tehdy zaútočila krátce před příchodem oteplení a bláta. Ukrajinci zase mohou mít v plánu nějaké monumentální gesto vzdoru, kterým alespoň jednorázově přenesou válku na ruské území.

U Bachmutu, Kreminné, Vuhledaru a Doněcku zároveň probíhají těžké boje, které zatím nevedou k podstatným pohybům na frontě.

Během toho všeho na pozadí probíhají přípravy na jarní a letní boje. Poprvé je výrazně ovlivní západní obrněná technika v podobě tanků nebo bojových vozidel pěchoty (už dodané houfnice a raketomety jsou důležité, ale až tyto zbraně jsou schopné rychlých manévrovaných útoků). Přípravy na jejich nasazení rychle postupují a ukazuje se to i tento týden.

Ukrajinští tankisté se už přecvičují na německé tanky Leopard. Dostali na to měsíc. O jejich zkušenostech v tomto videu mluví major Vadim Chodak.

Měsíc se může zdát jako velmi málo na kvalitní výcvik, ale jsou dva důvody, kvůli kterým to musí stačit. Zaprvé díky tomu mohou být západní tanky na frontě na přelomu března a dubna, tedy v době před začátkem očekávané ukrajinské ofenzivy. Druhé vysvětlení spočívá v Chodakově popisu jeho jednotky. Jde o 4. tankovou brigádu, která do Polska přišla přímo z první linie na Donbasu. Od začátku invaze se jí podařilo ubránit Charkov, zúčastnila se i úspěšné ofenzivy u Charkova.

Přestože 4. tanková brigáda vznikla v roce 2017 pouze jako záložní, díky zkušenostem získaným od února 2022 na přecvičení nepřišli žádní nováčci, ale ostřílení bojovníci, kteří ovládají taktiku tankového boje, mají dlouhé zkušenosti s ovládáním tanků a je předpoklad, že se rychle přizpůsobí lepší technice.

Tato konkrétní jednotka se školí na ovládání Leopardů 2A4, která je nejstarší verzí Leopardu 2, jakou Ukrajinci dostanou. Tento týden například Norsko oznámilo dodání osmi kusů.

Druhou předzvěstí budoucí podoby války je vylodění stovek kusů těžké obrněné techniky ze Spojených států v Německu.

Je mezi nimi i šedesát velmi kvalitních bojových vozidel pěchoty Bradley. Na cestě jsou i kolové obrněnce Stryker.

A to jsou jen události, které jsme mohli sledovat tento týden. V Británii intenzivně pokračuje výcvik na britské tanky Challenger 2 atd.

Ukrajinská armáda tedy v těžkých bojích po metrech ustupuje u Bachmutu, Kreminné, Svatove či Kupjansku, ale zároveň se v zázemí připravuje na vlastní útočné operace. To je i důvod, kvůli kterému se Rusové kromě aktuálního útočení už měsíce intenzivně věnují přípravám na obranu.

Každý červený bod na mapě níže vyznačuje ruské zákopy, linii lehkých

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější