ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Michal Voska, iDNES.cz

Armáda dostane finanční injekci. Američané dají Česku 200 milionů dolarů

  • 155
Spojené státy v rámci zahraniční vojenské spolupráce poskytnou České republice dalších 200 milionů dolarů (zhruba 4,4 miliardy korun) na modernizaci armády jako částečnou kompenzaci za techniku poskytnutou Ukrajině napadené Ruskem.

Balík finanční pomoci ohlásil americký velvyslanec v Praze Bijan Sabet. USA Česko obdobně podpořily už loni na podzim, tehdy přislíbily 106 milionů dolarů (2,3 miliardy korun).

„Finance jsou určené k vybudování kapacit našich českých spojenců k odstrašování a obraně proti zvýšené hrozbě ze strany Ruska a k náhradě vojenských kapacit, které Česká republika poskytla nebo poskytne Ukrajině,“ uvedl Sabet.

Sabet v České republice pobývá od posledního lednového dne. Své pověřovací listiny prezidentu Miloši Zemanovi předal ve středu. Dnes také uvedl, že se ještě tento týden setká s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti), v plánu má i schůzky s dalšími politiky, diplomaty i představiteli občanské společnosti. První z nich ho čeká ve čtvrtek večer.

USA a Británie mají nové velvyslance, Zeman od nich přijal dekrety

Bezpečnost a obrana demokracie budou podle Sabeta patřit k jeho prioritám při výkonu funkce. Poděkoval přítomným novinářům za jejich přínos k prohlubování těchto hodnot.

„Velmi si vážíme této pomoci, kterou vnímáme jako výraz uznání za to, jak Česko od začátku konfliktu Ukrajině pomáhá. Prostředky využijeme k další modernizaci naší armády,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová. Dodala, že o konkrétních projektech se teprve bude jednat.

Posledním americkým velvyslancem v Praze byl Stephen King, na konci roku 2020 však oznámil, že se této pozice s nástupem nového prezidenta Joea Bidena vzdá. Od té doby byl post velvyslance USA v Praze neobsazený, ambasádu dočasně vedla chargé d’affaires Christy Agorová. Sabet ve čtvrtek zdůraznil, že je mu ctí zastupovat v Praze právě Bidena.

3. února 2023

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video