Sobota 18. května 2024, svátek má Nataša
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slovácko vynulovalo Plzeň, která nevyužila zaváhání Slavie. Sparta se dotáhla

Sparťanský křídelník Lukáš Haraslín oslavuje svoji trefu. foto: Anna Boháčová, MAFRA

Pořadí na čele se po 20. kole Fortuna ligy nakonec neměnilo, fotbalisté Slavie sice remízou 1:1 v Teplicích dali šanci na první příčku Plzni, ta však prohrála 0:2 na Slovácku. Na čelo se pomalu dotahuje Sparta, která porazila Jablonec 3:0. Tabulka se vyrovnává i v nižších patrech, mezi pátým a jedenáctým celkem je pouze čtyřbodový rozestup.
  15:57aktualizováno  19. února 21:46

Spartě se před utkáním s Jabloncem otevřela důležitá možnost, oba týmy na vrchu tabulky ztratily body, a mohla se jim tak přiblížit. Pražané v jednoznačném utkání dominovali a nepřipustili selhání.

Fotbal se hrál prakticky na jednu bránu, skóre otevřel Haraslín, který zároveň ještě zvyšoval na 3:0. Trefil se také Jan Kuchta, který poté ještě nastřelil dvakrát tyč.

„Byl to povedený zápas, bez pochyby. Dominovali jsme od první do poslední vteřiny. Druhý poločas mě opravdu potěšil z hlediska intenzity jak na míči, tak v obraně,“ odpovídal trenér Sparty Brian Priske.

Do utkání naskočil i záložník Jakub Jankto, který po zdravotních problémech dostal první ligové minuty od loňského října.

V týdnu učinil ve fotbalovém světě nevídanou věc. Promluvil o své orientaci a jistě inspiroval nespočet dalších, kteří se doteď báli otevřeně mluvit. Když nastoupil na hřiště, Letná vyvolávala jeho jméno. Situace se opakovala při jeho prvním doteku s míčem - během několika vteřin pak přišel třetí gól.

Sparta zvítězila potřetí v řadě a stáhla náskok druhé Plzně, na kterou ztrácí tři body. Na první Slavii jí chybí bodů pět.

Vedoucí pozici hájí Slavia od prvního „jarního“ kola na konci ledna, kdy se na ni po zaváhání Plzně vyhoupla vůbec poprvé v sezoně.

Teď o ni mohla opět přijít, jenže Plzeň nebodovala a dál ztrácí dva body.

Přijela na Slovácko, které v jarní fázi ještě neinkasovalo. A pevnou obranu potvrdilo i ve čtvrtém utkání. Západočechy vynulovalo a vstřelilo dva góly - nejprve se do míče opřel Vlastimil Daníček, druhý úder uštědřil Viktorii její bývalý hráč Milan Petržela a pečetil vítězství 2:0.

Plzeň v letošní sezoně venku prohrála poprvé, naposledy odjížděla bez bodu dokonce v říjnu roku 2021, kdy stejným výsledkem podlehla Slavii.

„Neřekl bych, že jsme hráli úplně špatně, bojovalo se na těžkém terénu, míč hodně skákal. Nedali jsme branku, bylo to o přesnosti. Domácí se soustředili na defenzivu a rychlé protiútoky, my jsme čekali na jejich skulinky, ale bohužel chyběla koncovka. Slovácko podalo poctivý výkon a bylo velmi těžké mu dát gól,“ uznal plzeňský trenér Michal Bílek.

Výbornou formu prokazuje brankář Filip Nguyen, jeho série neprůstřelnosti trvá už 423 minut.

I kvůli němu nadále v čele tabulky stojí Slavia.

Té se duel v Teplicích nevydařil, po osmi vítězstvích v řadě se viditelně trápila. Už ve třetí minutě ji zaskočil mladík Tadeáš Vachoušek, syn teplického sportovního ředitele, kouč Jindřich Trpišovský během prvního poločasu hned dvakrát střídal a další dvě změny nachystal na start druhé půle.

„Jedna věc je ztráta bodů, druhá špatný výkon. Do utkání jsme špatně vstoupili, hned jsme inkasovali a v průběhu první půle jsme byli hodně malátní. Koledovali jsme si i o druhý gól,“ komentoval Trpišovský. „Předvedli jsme velmi špatný výkon v ofenzivě i defenzivě.“

Po přestávce slávisté drobně ožili, oslabeného outsidera zatlačili, ale gól dali jen jeden – postaral se o něj Stanislav Tecl z penalty. Předtím neproměnil pokutový kop jeho spoluhráč Mick van Buren.

Základní část nejvyšší soutěže vstupuje do své závěrečné třetiny a tabulka se nesmírně vyrovnává.

Pátá Olomouc, která v sobotu v Liberci (2:2) zaznamenala čtvrtou remízu za sebou, jen těsně uhájila svou příčku před šestými Bohemians, kteří v neděli padli v Českých Budějovicích 0:1 po gólu Romana Potočného. Odstup od pátého místa k jedenáctému, které obsazuje Brněnská zbrojovka, je pouze čtyřbodový.

Brno se přiblížilo desátému Baníku poté, co jej porazilo 2:1. Slaví poprvé od konce října a první dva jarní góly vstřelil Jakub Řezníček, který se třinácti zásahy osamostatnil na čele tabulky střelců.

Příjemnou pozornost upoutal ostravský Matěj Šín, který snížil – talentovaný osmnáctiletý fotbalista porazil rakovinu varlat, kterou mu diagnostikovali v létě, v zimní přestávce si řekl o místo v áčku a nyní dal premiérovou branku v lize.

Důležitý souboj o záchranu zvládly Pardubice, které v duelu dvou nejhorších týmů soutěže porazily 2:1 Zlín. Smazaly tak bodový rozdíl mezi oběma celky a dál pokračují ve sběru bodů, zvítězily podruhé v řadě.

Uprostřed tabulky zůstává po „domácí“ porážce 0:1 s Mladou Boleslaví v mladoboleslavské Lokotrans Aréně Hradec Králové, svěřenci trenéra Pavla Hoftycha zvítězili v jarní části poprvé.

Autoři: ,