Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Číslo týdne

Led na Antarktidě ubývá čím dál rychleji. Vědci situaci popisují jako extrémní

V podledovcových a extrémně slaných nezamrzajících jezerech přežívají organismy staré miliardy let. foto: Profimedia.cz

Jen 2,2 milionu čtverečních kilometrů. Rozloha ledu lemujícího pobřeží Antarktidy je nejmenší ve čtyřicetileté historii satelitního měření. Ve středu 8. února vyšla podle údajů z družic menší, než kolik činilo dosavadní minimum. To je přitom staré pouhý jeden rok.
  14:00

Ve čtvrtek 24. února 2022 pokrýval led asi 2,27 milionu čtverečních kilometrů. Na Antarktidě má většinou smysl rozeznávat jen dvě roční období: zimu a léto. Léto začíná v říjnu a končí v březnu. Rozsah mořského ledu bývá nejmenší na konci února. Největší rozlohu mívá ledový krunýř okolo poloviny září.

Změny jsou dobře vidět v oblasti Bellingshausenova moře, omývajícího západní pobřeží nejjižnějšího kontinentu. Momentálně se v něm pohybuje německý výzkumný ledoborec Polarstern. Kromě občasných menších ker hlásí volnou vodu. (Cesty ledoborce se mimochodem dají živě sledovat na webové adrese follow-polarstern.awi.de)

„Tak extrémní situaci jsem tu ještě nezažil,“ prohlásil geofyzik Karsten Gohl z Institutu Alfreda Wegenera pro polární výzkum, toho času na palubě Polarstern. „Kontinentální šelf, oblast o velikosti Německa, je nyní zcela bez ledu. Ačkoli jsou tyto podmínky výhodné pro naše terénní práce, je znepokojující, jak rychle ke změně došlo.“

Ještě před třiceti lety se totiž plocha ledu na jaře prakticky neměnila. Historické záznamy z doby před vynálezem satelitů rovněž naznačují, že ledový krunýř Bellingshausenova moře býval mohutnější. Přes 125 lety, v roce 1898, uvázl v moři plachetní parník Belgica s vědeckou expedicí na palubě. Zůstal v něm uvězněný víc než rok. Posádka ani pasažéři nebyli na přezimování v Antarktidě připraveni. Na lodi se rozmohly kurděje.

„Rychlý úbytek ledu za posledních šest let je pozoruhodný,“ řekl další německý geofyzik Christian Haas, rovněž z Wegenerova institutu. „Stále není jasné, zda to, čeho jsme svědky, je začátek konce letního mořského ledu v Antarktidě, nebo zda se jedná pouze o začátek nové fáze charakterizované menší, ale stále stabilní ledovou vrstvou.“

Autor: