Hlavní obsah

Zelenskyj: Připravujeme se na krátkou válku a vítězství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina se připravuje na krátkou válku a své vítězství, prohlásil prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro italskou televizi Rai a deník Corriere della Sera. Rusové podle jeho slov nikdy nebudou schopni Ukrajinu obsadit.

Foto: Reuters

Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Rusové ještě nepochopili, že jsme silnější než před rokem a nenecháme si vzít Ukrajinu tak, jak doufali,“ řekl Zelenskyj v rozhovoru pro Corriere della Sera.

Na otázku, zda jeho země dokáže odolat, když ruský prezident Vladimir Putin mění typ války a připravuje se na vleklý konflikt, Zelenskyj odpověděl: „Připravujeme se na krátkou válku a na naše vítězství. Čím rychlejší to bude, tím méně obětí budeme mít. V roce 2014 konflikt zamrzl a nedopadl pro nás dobře. Minské dohody poskytly Putinovi čas, aby se připravil na loňský náhlý útok. Už nikdy nespadneme do stejné pasti.“

Nečekejte a připravte protiofenzivu, vyzývá Bílý dům Ukrajinu

Zahraniční

K tomu, zda má smysl ztrácet muže v bojích o Bachmut, malé město na Donbase, Zelenskyj uvedl, že je „důležité, aby ho Ukrajina chránila, ale ne za každou cenu, a ne aby všichni zemřeli“.

„Budeme bojovat, dokud to bude chytré. Rusové chtějí pokračovat v ofenzivě na Kramatorsk a Slovjansk, až k hranicím Donbasu a až k Dněpru, pokud to bude možné. Bráníme se a mezitím připravujeme další protiútok,“ řekl ukrajinský prezident.

Na otázku, zda se neobává, že pokud by se válka protáhla, podpora spojenců by mohla v určitém okamžiku slábnout, Zelenskyj odpověděl: „Nikdo nechce bojovat sám. Ale každý, kdo věří, že v určitém okamžiku můžeme být opuštěni, ukazuje, že nepochopil hlubokou motivaci našeho boje. Nejsme tři sta Sparťanů a necítíme se jako hrdinové. Víme, že Evropa a ti, kteří chápou nebezpečí ruské hrozby, stojí za námi.“

Jako bývalý voják se nemohu řídit jen vírou. Pavel vysvětluje slova, která naštvala Kulebu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám