Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Sport

Přes půl světa pro debut. Objev Realu, jejž Barcelona odmítla: neměl správné DNA

Uruguayský útočník Álvaro Rodríguez při ligovém debutu v dresu Realu Madrid proti Osasuně Pamplona. foto: Profimedia.cz

Třeba si jednou v Barceloně řeknou: Měli jsme špatný odhad! Nebo je raketový týden Álvara Rodrígueze, nového objevu fotbalového Realu Madrid, pouhá náhoda? Na soudy je zatím brzy, ovšem příběh osmnáctiletého útočníka rozhodně stojí za zmínku.
  15:21

Vždyť pro nečekaný debut ve španělské lize si syn bývalého uruguayského reprezentanta Coquita minulý týden doletěl přes půl světa. Za pár minut stihl dvě asistence, byť jednu z nich kvůli drobnému ofsajdu zneplatnil VAR, a i zkušeného kouče Carla Ancelottiho, kterému pod rukama prošly desítky, ne-li stovky podobných borců, okamžitě zaujal.

„Pozor, v tomhle klukovi něco je,“ zmínil. „Mnoho fotbalistů s podobným profilem v týmu nemáme,“ pokračoval.

Legendární útočník Raúl González v roli trenéra rezervy Realu Madrid.

Álvaro Rodríguez je ročník 2004. Měří přes metr devadesát, hubeňour, noha šestačtyřicítka, více než solidní technika a taky sebevědomí na rozdávání. Jeho druhou vášní je hudba, říkají mu El Toro čili býk a v Realu ho k obrazu svému piplá především legendární Raúl González, v současnosti trenér třetiligové rezervy.

„Vybral si ho, pracuje s ním a hodně na něj sází. Nejvíc oceňuje, jak dokáže naslouchat, a rady, které dostává, umí uvést do praxe,“ zní z klubu od zdrojů renomovaného serveru The Athletic. „Je rychlejší, než si leckdo možná myslí. V osmnáctce stylem hry hodně připomínal Haalanda, ze vzduchu je neomylný a na zemi? Zakončuje pravou i levou, nedělá rozdíly.“

A když na to přijde, není chrt a správně vnímá pohyb spoluhráčů.

Při ligové premiéře v Pamploně takřka okamžitě - při svém druhém kontaktu s míčem - nahrál na gól Viníciusovi, ale ofsajd mu radost překazil. Vzápětí však na polovině soupeře získal míč, správně načasoval pas pro změnu na Marka Asensia a slavil, jako by se trefil on sám.

Ihned po závěrečném hvizdu mu právě Asensio předal míč na památku a svého o devět let mladšího parťáka radostně objal. Gratuloval také trenér Ancelotti: „Budeme se ještě bavit, ale myslím, že Álvaro by s námi na jaře měl trávit víc času. Může nám hodně pomoct.“

Doteď byl přitom hlavně hráčem béčka, které má rozjetou sezonu na postup do druhé nejvyšší soutěže.

S prvním týmem byl na podzim jen dvakrát na lavičce a začátkem roku dostal čuchnout v pohárovém duelu proti Cacereňu. Ligový debut pro něj byl nečekaným dárkem poté, co se teprve v úterý vrátil z jihoamerického šampionátu do 20 let v Kolumbii.

Rozbitý po stříbrném turnaji a dlouhém letu přes oceán se ve středu a ve čtvrtek zvolna připravoval normálně s rezervou, ale už v pátek dostal pozvánku na tréninku áčka a v sobotu večer poprvé ochutnal La Ligu. V neděli odpoledne už zase nastoupil ve třetí lize, rozloučil se a druhý den odcestoval do Liverpoolu, kde bude v úterý večer trpělivě čekat na další šanci, tentokrát v úvodním osmifinále Champions League.

Uruguayský útočník Álvaro Rodríguez v dresu reprezentačního výběru do 20 let.

Kdo by to byl před pár lety řekl.

Vyrůstal přece v katalánské Gironě, na dohled slavné barcelonské akademii La Masia, kam měl přirozeně směřovat, jenže trenéři Barcelony usoudili, že nemá jejich klubové DNA. Proto šel do Realu.

Skok do hlavního města v jeho čerstvých šestnácti komplikovala série zranění. Real pro něj přichystal individuální plán, aby zesílil, vyspěl a zocelil se. Z levého křídla se postupně posunul do středu útoku, detailně studoval pohyb Romela Lukaka a po několika povedených zápasech se na něj přijel podívat i Raúl osobně.

Právě tehdy se rodil jejich zvláštní vztah.

Sedmnáctiletý Álvaro dostal šanci ve třetí lize, při svém čtvrtém startu se trefil a dojetím se rozplakal. Po premiéře v áčku zase dlouze objímal před týmovým autobusem pyšnou maminku Pilar i otčíma Juana Carlose.

Začátek něčeho velkého, nebo jen první rozkvět talentu, který časem povadne? Záleží hlavně na něm. „Ale my v Realu Álvarovi věříme,“ přesvědčuje Ancelotti.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...