Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jestli máte mírový plán, ukažte ho. Zelenskyj se chce setkat s představiteli Číny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se chce seznámit s čínským mírovým plánem.
ČTK/AP
 ČTK

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že neviděl žádný čínský plán na ukončení ruské války na Ukrajině. Bylo by ale podle něj žádoucí, aby se čínští a ukrajinští zástupci v této věci setkali.

Reklama

Zelenskyj uvedl, že Kyjev již sdělil čínské straně přání, aby se takovéto setkání uskutečnilo. Řekl, že o čínských návrzích ví pouze z doslechu, ale že je povzbudivé, že Peking zvažuje zprostředkování míru.

Rok ruské invaze na Ukrajinu obrazem. Podívejte se do následující galerie:

„Rádi bychom se s Čínou setkali,” řekl v Kyjevě novinářům po setkání se španělským premiérem Pedrem Sánchezem. „Je to dnes v zájmu Ukrajiny,” dodal.

Ruský prezident Vladimir Putin nepřednesl novoroční projev tradičně v Kremlu, ale 31. prosince 2022 na blíže neurčené vojenské základně s vojáky v uniformách v pozadí.

Politolog: Rusové bojují o zachování diktatury, Putin o sebe. A válka potrvá ještě měsíce

V pátek 24. února uplyne rok od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Nikdo tehdy nečekal, že Ukrajinci se dokážou postavit síle ruské armády. Stejně jako nikdo nepředpokládal, že ta je tak slabá, říká politolog Josef Kraus z Masarykovy univerzity v Brně v rozhovoru pro Newstream. Kdy podle něj válka skončí? A jak se bude vyvíjet dál?

Přečíst článek

Na konferenci v Mnichově minulý týden nejvyšší čínský diplomat Wang I podle ruského deníku Kommersant řekl, že Čína má mírový plán řešení války na Ukrajině, který představí u příležitosti blížícího se prvního výročí války. Rusko Ukrajinu napadlo loni 24. února.

Guvernér centrální banky Andrij Pyšnyj ukazuje rub a líc speciální bankovky vydané k výročí ruské invaze.

Vojáci a svázané ruce, Ukrajina má novou pamětní bankovku k výročí války

Ukrajinská centrální banka představila novou pamětní bankovku k prvnímu výročí ruské invaze na Ukrajinu. Na jedné straně bankovky s nominální hodnotou 20 hřiven (zhruba 12 korun) jsou tři vojáci vztyčující ukrajinskou vlajkou, na druhé straně jsou vyobrazeny ruce svázané páskou. To je zjevný odkaz na válečné zločiny, které ruští vojáci podle Kyjeva páchají na Ukrajině, uvedla agentura Reuters. Moskva obvinění z válečných zločinů odmítá.

Přečíst článek

Nejvyšší čínský diplomat podle agentury Reuters uvedl, že Peking vyloží svůj postoj k urovnání konfliktu politickou cestou v dokumentu, který bude odkazovat na základní statut Organizace spojených národů a bude zohledňovat zásady územní celistvosti, svrchovanosti a bezpečnosti. K výročí ruské invaze 24. února by měl podle Wanga tento týden čínský prezident Si Ťin-pching přednést „mírový projev”.

Tomáš Prouza, šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu a viceprezident Hospodářské komory ČR

Tomáš Prouza: České firmy mají u Ukrajinců dobrou pověst. Teď ještě uspět v mezinárodních tendrech

V rámci novodobého „Marshallova plánu“  na Ukrajinu zamíří zahraniční investice a rozvojová pomoc minimálně v řádu stovek miliard dolarů. Česko má dnes na Ukrajině velmi dobrou pověst a tuzemským firmám se i díky tomu nadějně otevírají dveře k zakázkám na rekonstrukci a modernizaci země. Jak ale upozorňuje v rozhovoru pro Export.cz viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza, nejtěžší bude uspět v nadnárodních tendrech. „Tady vnímám největší riziko,“ řekl bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti, který také stojí v čele Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Přečíst článek

Šéf americké diplomacie Blinken minulý týden vyjádřil obavu, že Čína zvažuje, že Rusku poskytne vojenské vybavení pro boje na Ukrajině, včetně zbraní a munice. Také NATO podle jeho generálního tajemníka Jense Stoltenberga vidí náznaky toho, že Čína uvažuje o dodávkách zbraní Rusku. Peking to ale odmítl. Zelenskyj v rozhovoru s německým deníkem Die Welt varoval Čínu před podporou Ruska, podle něj by tento krok vedl ke světové válce.

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Finanční establishment USA varuje Ukrajinu, že možná nezbyde než jednat o konci boj

Lukáš Kovanda: Finanční elity USA varují Ukrajinu, že možná nezbyde, než jednat o konci bojů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme