Další Nagano? Tehdejší hokej se s dnešním nedá porovnat, míní vítěz Procházka

Čtvrt století uplynulo od největšího úspěchu českého hokeje v novodobé historii. Proč se zatím vítězství na olympijských hrách v Naganu nepodařilo napodobit?

i Zdroj fotografie: Český olympijský výbor
                   

Úspěch, který zůstane navždy zapsán do historie českého kolektivního sportu tučným písmem. Od olympijského turnaje v japonském Naganu uplynulo přesně čtvrtstoletí, od té doby Češi na výraznější úspěch pod šesti kruhy čekají. V Pchjongčchangu skončili čtvrtí, loni v Pekingu dokonce až devátí a neprobojovali se ani na konečný turnaj. Na zlatou medaili ze světového šampionátu pak národní tým čeká třináct let.

Podle jednoho z vítězů slavného turnaje Martina Procházky přesto další úspěchy po triumfu v Naganu zdaleka nebyly samozřejmostí. Navíc se vzhledem k velkým změnám v hokeji tehdejší triumf již dnes napodobit nedá. „Je těžké takové úspěchy opakovat, ve smyslu být stále na medailových pozicích. Hokej se jinak hrozně zrychlil, protože v NHL se začal hrát evropský hokej na úzkém hřišti. To mu je podřízená taktika,“ vysvětlil na vlnách Radiožurnálu Sport.

iZdroj fotografie: Český olympijský výbor

Bývalý hráč Toronto Maple Leafs a Atlanty Trashers pozoruje, že soutěž se změnila i po taktické stránce. „Dřív se to v NHL hrozně řezalo, teď se hraje čistě bez faulů. Dřív to byly div ne polovraždy, teď stačí hráči bouchnout do hokejky a je okamžitě vyloučen,“ pokračuje s tím, že jde téměř o odlišný sport. „Jinak ale porovnávat tehdejší hokej s tím dnešním se moc nedá,“ míní. Podle Procházky můžou hrát roli také nerealistická očekávání následné generace.

Noví Jágři a Haškové? Takhle to nefunguje, ví Procházka

Po úspěchu z Nagana si i děti myslely, že automaticky pokud budou hrát hokej, že z nich vyroste nový Jágr a Hašek. Tak to ale nefunguje. Uvidíme, jak se nám povede dostat do nového moderního hokeje,“ doplňuje kladenský rodák, který má na svém kontě hned šest zlatých vítězství. Mimo olympijský turnaj v Naganu triumfoval s lvíčkem na prsou také čtyřikrát na světových šampionátech. V dresu Vsetína si posléze připsal také extraligový triumf.

Souhlasíte s názorem Martina Procházky, že hokej prošel velkou změnou?

Diskuze Vstoupit do diskuze
108 lidí právě čte
Autor článku

Tobiáš Cimrman

Zobrazit další články