„Je to režisér, který velmi zásadním způsobem zasáhl do mého života, i když jsem s ním natočila jen dva filmy,“ zavzpomínala Magda Vášáryová na zesnulého Jakubiska a prozradila, že práce s ním byla náročná. „Jako režisér byl mimořádně vymáhající. Po dvou filmech jsem řekla, že už nikdy s ním nebudu točit a to jsem i dodržela,“ prozradila pro ČT24.

Přestože jejich spolupráce netrvala příliš dlouho, zažili spolu mnohé. „Byl to režisér, se kterým jsem točila v roce 1968, to znamená, že jsem s ním prožila vpád vojsk Varšavské smlouvy v hotelu a byla jsem při tom, když mu volal Federico Fellini z Říma, aby okamžitě přijel, že mu v Římě zajistí práci,“ zavzpomínala herečka. Přestože si s Jurajem Jakubiskem nikdy netykala, položil jí režisér nečekanou otázku. „Magdo, šla byste se mnou? Já tam nepůjdu sám,“ otázal se, ale herečka ho svou odpovědí zklamala. „Já s vámi nikam nepůjdu,“ odpověděla mu tehdy.

S Jakubiskem natočila i film Vtáčkovia, siroty a blázni, ten vznikl v roce 1969 a podle herečky si ho komunisté vybrali jako film, který nesmí už nikdy vzniknout. Kvůli tomuto filmu vyhodili Vášáryovou na rok z vysoké školy. „Tím skončila nějaká moje akademická kariéra socioložky,“ dodala herečka.

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Juraj Jakubisko (†84): Slovenský Fellini žil 11 let s transplantovaným srdcem Videohub

Fotogalerie
35 fotografií