Ruský prezident Vladimir Putin v doprovodu generálního ředitele ULK Group...

Ruský prezident Vladimir Putin v doprovodu generálního ředitele ULK Group Vladimira Butorina navštívil Ustianský dřevěný komplex v Archangelské oblasti v Rusku (10. února 2023) | foto: Reuters

Putina zabije někdo z vnitřního kruhu, je to otázka času, míní Zelenskyj

  • 312
Predátor sežere predátora, prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v novém dokumentu. Míní, že pokud ruský diktátor Vladimir Putin padne, stane se tak přičiněním člena úzkého kruhu jeho spojenců. Jeden z nich ho zabije ve chvíli, kdy už i v Rusku bude zřejmá zranitelnost režimu.

„Rozhodně nastane chvíle, kdy bude křehkost Putinova režimu citelná i uvnitř Ruska. A pak predátoři sežerou predátora. Najdou důvod k zabití zabijáka,“ uvedl Zelenskyj v novém ukrajinském dokumentu Rok. Dílo Dmytra Komarova vyšlo v pátek, kdy uplynul právě rok od začátku Putinovy války.

O možnosti, že na šéfa Kremlu spáchá atentát někdo z jeho okolí, nějaký kritik jeho kroků, se spekuluje už také téměř rok. Dosud se však žádné domněnky nepotvrdily. A pokud už se objeví výtka vůči vedení země, míří na ministry nebo generály. Takto třeba zakladatel žoldnéřské skupiny Wagnerovci Jevgenij Prigožin obvinil vojenské špičky ze zrady.

Vojenské oblečení a málo nábytku. Zelenskyj ukázal, kde od počátku války žije

V prosinci nicméně americký list The Washington Post popsal, že Putinovi spojenci z řad podnikatelů a diplomatů už jsou frustrovaní a domnívají se, že diktátor nemá žádný plán, podle nějž by na Ukrajině postupoval. Říkají, že je nepředvídatelný a že možná ani on sám neví, co dělá či co by měl dělat.

Sám Putin mezitím v projevech opakovaně obviňuje Západ z eskalace konfliktu a tvrdí, že právě Západ chce zničit Rusko a nikoliv naopak. Znovu také vytáhl otázku jaderných zbraní, kterými Kreml rovněž často vyhrožuje.

„Při současných podmínkách, kdy všechny přední země NATO prohlásily, že jejich hlavních cílem je způsobit nám strategickou porážku, aby náš lid trpěl, jak říkají, jak můžeme v těchto podmínkách ignorovat jejich jaderný potenciál?“ pronesl například izolovaný vládce.

Myslíte si, že Vladimira Putina zabije někdo z jeho okolí?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 6. března 2023. Anketa je uzavřena.

27. září 2022


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video