Neděle 2. června 2024, svátek má Jarmil
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Konec jedné velké výsady. Pavel kývl na platbu pojištění i Zemanem a Klausem

Česko

  11:36
Zvolený prezident Petr Pavel souhlasí s odvody sociálního a zdravotního pojištění ze mzdy prezidenta i bývalých prezidentů. Zatím to tak není. „Prezident je občan jako každý jiný,“ řekl Pavel. O tom, že by jak nový prezident, tak jeho předchůdci, kteří pobírají pravidelnou měsíční rentu, měli odvody platit, uvažuje vládní koalice.

Ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS chystá úsporný balíček, který by měl pomoci srazit strukturální schodek rozpočtu o 70 miliard korun.

A právě eliminace některých daňových výjimek má být součástí úsporného balíčku, který chce vláda letos prosadit, aby mohla srazit schodek.

Zdravotní ani sociální odvody nemusí nyní platit ani hlava státu, ani jeho předchůdci, kteří mají nárok na měsíční rentu 50 tisíc korun. Při padesátitisícovém platu odvádí zaměstnanec na sociálním a zdravotním pojištění 5 500 Kč měsíčně. U prezidenta, jehož plat se počátkem roku zvýšil na přesně 341 200 Kč, by to bylo 37 532 Kč měsíčně.

Souhlasíte s tím, že by měl i prezident platit sociální a zdravotní pojištění?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00pondělí 6. března 2023. Anketa je uzavřena.

Ano16741
Ne465

Setkání s prezidenty Rakouska i Maďarska

Zvolený prezident v pondělí řekl, že se ještě tento týden neformálně setká s rakouským prezidentem Alexandrem von den Bellenem (2. března) a o den později s maďarskou prezidentkou Katalin Novákovou.

Do konce týdne chce představit jméno nového bezpečnostního ředitele Kanceláře prezidenta republiky. Nyní je bezpečnostní ředitelkou na Pražském hradě Lenka Nováková, která ve funkci skončí.

Petr Pavel se v pondělí vrátil i k návštěvě Ústeckého kraje, na které byl minulý týden. Za klíčový nastavil nešťastně nastavený systém sociální péče,

Výjezdní zasedání vlády do krajů budou jednou za kvartál, řekl zvolený prezident. Ujistil ho prý o tom premiér Petr Fiala.

Témata: Petr Pavel

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...