Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Poprvé za 15 let. Česká měna krátce posílila pod 23,50 koruny za euro

ilustrační snímek foto: Profimedia.cz

Poprvé od roku 2008 česká koruna posílila pod úroveň 23,50 koruny za euro. Krátce před koncem obchodování mírně oslabila a uzavřela na 23,52 koruny za euro. Je možné, že brzy ještě posílí. Dlouhodobě si ale podle ekonomů kurz neudrží.
  20:11

V úterý ráno koruna začínala na hodnotě 23,65 koruny za euro.

„Zaznamenala tak solidní zhodnocení o téměř dvě třetiny procenta. Silnější koruna, ale i forint a zlotý, byla odrazem posilování eura na trhu s dolarem,“ vysvětlil Jan Vejmělek, analytik Komerční banky. Odpoledne se koruna krátce dostala až na 23,47 koruny za euro.

Na kurzu se podle Vejmělka projevila i dnes zveřejněná proinflační data. Český statistický úřad uvedl, že ceny výrobců v Česku letos v lednu dále meziročně rostly o desítky procent.

„Koruna se opírá o příznivý vítr proběhlých intervencí a úrokových sazeb na sedmi procentech,“ domnívá se analytik společnosti XTB Štěpán Hájek. Za zvláštní považuje to, že česká měna spolu s ostatními rizikovými aktivy poslední týdny nekorigovala, jak je tomu zvykem.

„Zdá se, že se koruna odpoutala od ostatních evropských, ale i světových rizikových aktiv, se kterými se od začátku roku vezla na vlně lepšího očekávání pro ekonomický růst v Evropě,“ dodal Hájek. Koruna se tak podle jeho názoru dostává na silnější úrovně hlavně díky setrvačnosti předchozího pohybu.

Dobrý čas na nákup

Podle Miroslava Nováka, analytika společnosti Akcenta, není vyloučené, že koruna ještě posílí. Kurz si ale nejspíš dlouho neudrží.

„Ze střednědobého horizontu jsou aktuální zisky koruny jen obtížně udržitelné a těžko obhajitelné. Recese tuzemské ekonomiky, schodkový běžný účet platební bilance či zužující se rozdíl mezi výší úroků v Česku a eurozóně jsou ve zkratce hlavní argumenty proti posilování koruny,“ míní Novák s tím, že jakmile trhy vystřízliví a Česká národní banka nepřistoupí k navýšení úrokových sazeb, může být následné oslabení koruny velmi rychlé.

Že koruna výhledově určitě oslabí, uvedl v pořadu Rozstřel na iDNES.cz také hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. Dodal také, že je dobrá doba na nákupu eur na dovolenou.

Mezi faktory, které drží korunu silnou, Seidler zmínil mimo jiné i to, že zahraniční investoři, kteří prodávali naši měnu s počátkem války, si na konci minulého roku uvědomili, že rizika pro region pramenící z války možná nejsou tak velká. Ke koruně se proto rozhodli vrátit. „Naše úrokové sazby jsou totiž stále vyšší než v EU, takže mohou těžit z takzvaného úrokového diferenciálu,“ uvedl Seidler. Jak ale upozornil Novák, právě tyto faktory mohou brzy odeznít.

Koruna vůči euru soustavně posiluje zhruba od poloviny listopadu. K překonání absolutního rekordu ale koruně stále chybí přes 70 haléřů. Na začátku třetí červencové dekády roku 2008 zpevnila až na 22,97 koruny za euro.

Autoři: ,