Hlavní obsah

Pavel připustil odvolání Michla z čela ČNB kvůli prověrce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvolený prezident Petr Pavel připustil, že pokud by guvernér České národní banky (ČNB) Aleš Michl nezískal bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň, mohl by se zabývat i jeho odvoláním.

Foto: Milan Malíček, Právo

Guvernér ČNB Aleš Michl

Článek

Pavel se o problému s chybějící Michlovou prověrkou zmínil v rozhovoru pro server E15. „Pokud někdo bezpečnostní prověrku nezíská nebo ji z jakéhokoli důvodu ztratí, pak takovou funkci nemůže vykonávat,“ připomněl podmíněnost výkonu některých funkcí.

Zároveň poukázal na skutečnost, že případné odvolání guvernéra centrální banky není jednoduchý proces vzhledem k potřebě nezávislosti na exekutivě. Nezbytná je totiž součinnost dalších orgánů.

„Zatím taková situace nenastala,“ zdůraznila budoucí hlava státu s tím, že pokud by Michl prověrku nedostal a bankovní rada by usoudila, že bez ní nemůže funkci vykonávat, mohlo by dojít i na proces odvolání guvernéra.

Experimenty ČNB nás mohou přijít draho, říká ekonom

Ekonomika

Zákon o ČNB stanoví, že „člen bankovní rady může být z funkce odvolán pouze tehdy, přestal-li splňovat podmínky požadované k jejímu výkonu nebo dopustil-li se vážného pochybení“. K odvolání guvernéra uvádí, že se toto rozhodnutí „doručuje rovněž Radě guvernérů Evropské centrální banky“.

Michla jmenoval guvernérem současný prezident Miloš Zeman loni v červenci.

Šéf ČNB Michl má problém. Chybějící prověrka mu může bránit ve výkonu funkce, upozornil Rusnok

Domácí

Výběr článků

Načítám