Pastrňák je za vodou, osmiletá smlouva z něj udělá miliardáře. Jenže Boston má před sebou vážný problém

David Pastrňák má v kapse osmiletou smlouvu. Vedení Bostonu ale nemůže dlouho jásat, protože musí řešit vážný problém. Najde GM Don Sweeney řešení?

i Zdroj fotografie: Boston Bruins
                   

Jednou z hlavních zpráv posledních dnů je bezesporu nová smlouva Davida Pastrňáka. Kanonýr, který v letošní sezoně v 61 zápasech nastřílel 43 gólů a přidal 40 asistencí, podepsal s Bruins osmiletý kontrakt. Pastrňák si během této doby vydělá 90 milionů dolarů, což vychází v přepočtu asi na 2 miliardy korun. „Tenhle kontrakt je víceméně jenom takovým potvrzením, kam David patří v rámci NHL,“ řekl deníku Sport Pastrňákův agent Aleš Volek.

Vyjednávání trvalo měsíce

Vyjednávání podle něj trvala od léta. „Řešilo se to hodně intenzivně. U takových velkých kontraktů to není otázka dnů,“ prozradil Volek. Vedení Bostonu s přibývajícím časem bylo pod stále větším tlakem. Pastovi po letošní sezoně končila smlouva a Bruins hrozilo, že by přišli o svůj nejcennější klenot. O výšce platu navíc útočník vyjednával i na ledě, kde předvádí skvělé výkony. Pastrňák se dočkal a smlouva stojí za to.

iZdroj fotografie: Boston Bruins

Ročně si rodák z Havířova přijde na 11,25 milionu dolarů, což z něj dělá šestého nejlépe placeného hráče NHL. Před ním jsou jen McDavid, MacKinnon, Panarin, Karlsson a Matthews. David Pastrňák má nyní jistotu, že příštích pět sezon bude oblékat dres Bostonu. Pro šestý rok dodá hráč seznam osmi týmů, do kterých by ho Bruins mohli vyměnit. Pro sezonu 2029/30 se tento seznam rozšíří na deset týmů. Před závěrečným rokem smlouvy pak české křídlo vybere deset týmů, do kterých ho klub nesmí vyměnit.

Pastrňák medvědem až do konce kariéry?

Boston si aktuálně pojistil Pastu do roku 2031, kdy mu bude 35 let. Dá se tedy předpokládat, že David Pastrňák zřejmě celou kariéru v rámci NHL odehraje v jednom klubu. Zařadil by se tak vedle Davida Krejčího, Patrice Bergerona a Brada Marchanda. Naším jediným cílem bylo udělat z něj doživotního člena Bruins,“ prohlásil pro oficiální web NHL generální manažer Don Sweeney.

iZdroj fotografie: Boston Bruins

Oddychl si i prezident klubu Cam Neely. Byla to pro nás priorita. Trvalo to asi trochu déle, než jsme doufali, ale konečně jsme se dostali do cíle a jsme nadšení, že ho tady budeme mít dalších osm let,“ uvedl Neely. A co na to samotný hokejista? „Samozřejmě to je pro mě i pro mou rodinu velký den. Chtěl bych všem poděkovat za ohromnou podporu. Jsem vděčný, že můžu patřit do tohoto klubu a podepsat tady další prodloužení. Stal se mým domovem a jako rodina jsme opravdu nadšení, že tady zůstaneme,“ řekl Pastrňák.

Umí sám urvat zápas, chválí Pastu kapitán

Český snajpr během sezony na vyjednávání o smlouvě příliš nepřemýšlel a téměř vše nechával na agentech. Pasta vždycky vypadal, že chce zůstat. Trvalo to déle, než jsme čekali. Ale s jeho přístupem nás to nijak nestresovalo, nikdy to tady neřešil,“ potvrdil Patrice Bergeron. „Je to rozdílový hráč. Má tu schopnost urvat zápas sám od sebe a zvednout nás na vyšší level. Jsme za něj moc rádi. Teď se můžeme soustředit už jen na hokej,“ dodal kapitán Bostonu.

Jeden velký úkol si tak Don Sweeney může úspěšně odškrtnout. Před sebou má ale další a mnohem složitější jednání. Sedmatřicetiletý Patrice Bergeron, o rok mladší David Krejčí a Brad Marchand, který v květnu oslaví 35. narozeniny, se blíží k cílové rovince svých kariér. Poslední jmenovaný má smlouvu ještě na příští dvě sezony, prvním dvěma ovšem kontrakty končí po té letošní. Ve vzduchu tak visí otázka, jestli po ní ukončí kariéru nebo si ji ještě prodlouží. Každopádně nahradit tyto tři veterány nebude nic lehkého.

 

Je David Pastrňák přeplacený?

Diskuze Vstoupit do diskuze
113 lidí právě čte
Autor článku

Jan Vildmon

Zobrazit další články