Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V NHL se uzavřely přestupy. Stěhují se i Vrána, Zohorna a Šustr

  15:00aktualizováno  21:45
Generální manažeři před blížícím se play off nelenili, v NHL se přesouvala řada zajímavých jmen. Aktivně si počínaly především týmy z Východní konference, třeba New York Rangers angažovali Patricka Kanea a Vladimira Tarasenka. V den uzávěrky změnili působiště i Češi: Jakub Vrána, Radim Zohorna a Andrej Šustr.
Útočník Toronta Ryan O'Reilly (90)

Útočník Toronta Ryan O'Reilly (90) | foto: AP

Většina výrazných postav, v souvislosti s nimiž se spekulovalo o možném stěhování, na nové adresy zamířila.

Uzávěrku přestupů v NHL sledujeme ONLINE

Překvapivě se nakonec nedostalo na Erika Karlssona, který prožívá skvělou sezonu. Se ziskem 78 bodů (19+59) je suverénně nejproduktivnějším obránce soutěže, problém však zřejmě byla jeho nákladná smlouva (11,5 milionu dolarů ročně).

A co Češi? Na Filipa Hronka s Jakubem Voráčkem v den uzávěrky nakonec navázali Jakub Vrána, Radim Zohorna a Andrej Šustr.

Východní konference zbrojí na play off

Obránce Los Angeles Drew Doughty (8) v souboji o puk s útočníkem New York...

Fanoušci Rangers (3. v Metropolitní divizi, 79 bodů) musí být nadšení. Po Tarasenkovi, jenž po příchodu ze St. Louis skvěle zapadl do útoku s krajanem Artěmijem Panarinem, přivítali i hvězdného Kanea. Trojnásobný vítěz Stanley Cupu po dlouhých šestnácti letech opustil Chicago. Už tak kvalitní útok se stal ještě silnějším. Když připočteme brankáře Igora Šesťorkina a obránce Adama Foxe, celek z New Yorku se rázem řadí k hlavním favoritům.

Nejvíce změn před play off zrežírovalo po úspěchu hladové Toronto (2. v Atlantické divizi, 84 bodů). Kanadský celek s širokou základnou náročných fanoušků zkvalitnil už tak nabitý útok (Auston Matthews, John Tavares, Mitch Marner, William Nylander) příchodem zkušeného centra Ryana O´Reillyho. Do čtvrté formace zapadli bojovníci Noel Acciari a Sam Lafferty.

Útočná posila se připomněla. Uchrání O’Reilly Toronto od dalšího propadáku?

Velkou obměnou prošly i obranné řady. Rasmuse Sandina nahradil zkušenější Erik Gustafsson, přitvrdit dokážou defenzivní specialisté Jake McCabe a Luke Schenn. Velká tíha odpovědnosti, zda Maple Leafs dokážou po nezdarech z předchozích šesti sezon konečně přejít přes 1. kolo play off a zaútočit na první Stanley Cup od sezony 1966/67, bude ležet na gólmanovi Iljovi Samsonovovi.

Jakub Lauko (94) z Boston Bruins slaví svůj proti Buffalo Sabres, gratuluje mu...

Činil se také suverénní lídr základní části z Bostonu (1. v Atlantické divizi, 101 bodů), který dosáhl na stobodovou hranici v rekordně nízkém počtu zápasů (61). Českou pětici (David Pastrňák, David Krejčí, Pavel Zacha, Tomáš Nosek, Jakub Lauko a Jakub Zbořil) doplnili bojovník Tyler Bertuzzi z Detroitu a dvojice z Washingtonu, obránce Dmitrij Orlov (v úvodních čtyřech startech v novém dresu posbíral osm bodů) a útočník čtvrté formace Garnet Hathaway.

Carolina (1. v Metropolitní divizi, 86 bodů), dle bodového zisku druhý nejlepší tým dosavadního průběhu sezony, se do větších změn nepustila. Obranné řady vyztužil zkušený Shayne Gostisbehere z Arizony a uvadající kariéru přichází z Edmontonu oživit Fin Jesse Puljujärvi.

Ke švýcarskému kapitánovi Nico Hischierovi přivedlo New Jersey (2. v Metropolitní divizi, 85 bodů) i jeho krajana Timo Meiera. Dlouholetá opora ofenzivy San Jose nabídne Devils nejen góly, ale také tvrdou hru do těla. Z Vancouveru přichází také další útočník Curtis Lazar.

Nedošlo náhodou k chybě? Jak Tampa odvážným krokem překvapila zbytek NHL

Napnutým rozpočtem omezená Tampa Bay (3. v Atlantické divizi, 79 bodů) se zaměřila na útočníka Tannera Jeannota, za kterého Nashvillu obětovala pět voleb na draftu včetně prvního kola. Urostlé křídlo zkvalitní třetí útok Lightning.

V minulosti přišli do podobné role třeba Blake Coleman či Barclay Goodrow. A jak to partě kolem Stevena Stamkose, Nikity Kučerova a Victora Hedmana pomohlo, si všichni dobře pamatují (Lightning v ročníku 2021 obhájili Stanley Cup).

Na hraně postupu do play off se pohybují Pittsburgh (4. v Metropolitní divizi, 71 bodů) či Islanders (5. v Metropolitní divizi, 70 bodů). Prvně jmenovaný tým posílil v útoku příchody Mikaela Granlunda z Nashvillu a Nicka Bonina ze San Jose. Tým z New Yorku získal bývalého kapitána Vancouveru Bo Horvata už na konci ledna.

Posilují i nejlepší týmy ze Západu

Melker Karlsson ze San Jose překonává brankáře Jonathana Quicka z Los Angeles.

Vegas (1. v Pacifické divizi, 78 bodů) vyřešili potíže v brankovišti (týmu chybí zraněná jednička Logan Thompson) angažováním veterána Jonathana Quicka, jenž se stěhoval podruhé v krátkém časovém sledu. Předtím zamířil z Los Angeles do Columbusu. Absenci zraněného Maxe Paciorettyho kompenzovali Golden Knights příchodem Ivana Barbaševa ze St. Louis.

Dallas (1. v Centrální divizi, 79 bodů) rozšířil útočné řady o centra Maxe Domiho z Chicaga. Stars se pokusí znovu nakopnout kariéru Jevgenije Dadonova, kterého získali výměnou z Montrealu za Denise Gurjanova.

Lars Eller z Washingtonu vyváží puk před Vincentem Trocheckem z Caroliny.

Obhájci Stanley Cupu z Colorada (3. v Centrální divizi, 73 bodů), které v této sezoně sužuje široká marodka, přivedli urostlého dánského centra Larse Ellera z Washingtonu. Z Chicaga se vrátil člen vítězného kádru z předchozí sezony, obránce Jack Johnson.

Edmonton (4. v Pacifické divizi, 74 bodů) vedený suverénním McDavidem přivedl z Arizony centra Nicka Bjugstada a za ofenzivně laděného beka Tysona Barrieho získal z Nashvillu švédského tvrďáka Mattiase Ekholma.

Minnesota (2. v Centrální divizi, 76 bodů) rozšířila útočné řady. Ve Washingtonu si vyhlédla Marcuse Johanssona, navíc sáhla ještě po Gustavu Nyquistovi z Columbusu.

Los Angeles se rozloučilo s veteránem Quickem, v brankovišti bude spoléhat na Phoenixe Copleyho a Joonase Korpisala, který dorazil z Columbusu. Spolu s ním přišel ještě Vladislav Gavrikov. Winnipeg (4. v Centrální divizi, 72 bodů) získal z Nashvillu švýcarského střelce Nina Niederreitera a ze San Jose Vladislava Naměstnikova.

Překvapily i přesuny Čechů

Výměna potkala i pětici Čechů. Přesun obránce Filipa Hronka z Detroitu do Vancouveru leckoho překvapil. Pětadvacetiletý český reprezentant, ofenzivní obránce a navíc pravák, což je v hokeji tradičně cenné zboží, prožívá životní sezonu. Dvacet zápasů před koncem základní části má 38 bodů (9+29), čímž si vyrovnal osobní maximum z předchozího ročníku.

Bídný Vancouver zaplatil za Hronka balík. Jenže proč teď? A Yzerman se směje

Smlouvu má ještě na další rok, ovšem generální manažer Steve Yzerman vyhodnotil, že stávající kontrakt na 4,4 milionu dolarů by musel v budoucnu o hodně navýšit. Nastal tak ideální čas pro jeho zhodnocení a výměnu za vysoké pozice na draftu.

Zaměstnavatele mění i kvůli sérii otřesů mozku nehrající veterán Jakub Voráček. Z Columbusu jej poslali do Arizony. V letošní sezoně se již ale na led nevrátí a výměna může spíše přiblížit smutné ukončení kariéry historicky třetího nejproduktivnějšího Čecha v NHL.

Jakub Vrána se přesunem z Detroitu do St. Louis pokusí nakopnout uvadající kariéru v NHL. Po pauze vynucené nástupem do asistenčního programu ztratil u Red Wings pevné místo v sestavě. Tým generálního manažera Steva Yzermana bude i nadále hradit polovinu jeho platu, jako protihodnotu získal útočníka Dylana McLaughlina a volbu v sedmém kole draftu v roce 2025.

Adresu mění i Radim Zohorna. Urostlý útočník, jenž převážnou část sezony dosud odehrál na farmě v AHL (29 bodů v 40 zápasech), mění Calgary za Toronto. Opačným směrem putuje forvard Dryden Hunt. Své úvodní dva ročníky v NHL (dohromady odehrál 25 zápasů s 10 body) Zohorna bojoval o místo na soupisce Pittsburghu, před sezonou se stěhoval k Flames. Šanci ale dostal jen v 8 duelech.

Obránce Andrej Šustr se stal součástí výměny mezi Anaheimem a Minnesotou. Hlavní postavou je švédský obránce John Klingberg, který posílí Wild mířící do play off. Anaheim za něj získal kromě Šustra, jenž letos nastupoval na farmě v AHL, také Nikitu Nestěrenka a volbu ve 4. kole draftu.

Přesuny před uzávěrkou přestupů v NHL

Bo Horvat (útočník, Vancouver -> NY Islanders)
Vladimir Tarasenko (útočník, St. Louis -> NY Rangers)
Ryan O’Reilly (útočník, St. Louis -> Toronto)
Noel Acciari (útočník, St. Louis -> Toronto)
Dmitrij Orlov (obránce, Washington -> Boston)
Garnet Hathaway (útočník, Washington -> Boston)
Nino Niederreiter (útočník, Nashville -> Winnipeg)
Denis Gurjanov (útočník, Dallas -> Montreal)
Jevgenij Dadonov (útočník, Montreal -> Dallas)
Ivan Barbašev (útočník, St. Louis -> Vegas)
Jack Johnson (obránce, Chicago -> Colorado)
Timo Meier (útočník, San Jose -> New Jersey)
Tanner Jeannot (útočník, Nashville -> Tampa Bay)
Jake McCabe (útočník, Chicago -> Toronto)
Sam Lafferty (útočník, Chicago -> Toronto)
Jesse Puljujärvi (útočník, Edmonton -> Carolina)
Patrick Kane (útočník, Chicago -> NY Rangers)
Marcus Johansson (útočník, Washington -> Minnesota)
Rasmus Sandin (obránce, Toronto -> Washington)
Erik Gustafsson (obránce, Washington -> Toronto)
Luke Schenn (obránce, Vancouver -> Toronto)
Mattias Ekholm (obránce, Nashville -> Edmonton)
Tyson Barrie (obránce, Edmonton -> Nashville)
Vladislav Gavrikov (obránce, Columbus -> Los Angeles)
Joonas Korpisalo (brankář, Columbus -> Los Angeles)
Lars Eller (útočník, Washington -> Colorado)
Shayne Gostisbehere (obránce, Arizona -> Carolina)
Filip Hronek (obránce, Detroit -> Vancouver)
Jakob Chychrun (obránce, Arizona -> Ottawa)
Mikael Granlund (útočník, Nashville -> Pittsburgh)
Tyler Bertuzzi (útočník, Detroit -> Boston)
Jakub Voráček (útočník, Columbus -> Arizona)
Jonathan Quick (brankář, Los Angeles -> Columbus -> Vegas)
Max Domi (útočník, Chicago -> Dallas)
Jakub Vrána (útočník, Detroit -> St. Louis)
Curtis Lazar (útočník, Vancouver -> New Jersey)
Vladislav Naměstnikov (útočník, Tampa Bay -> San Jose-> Winnipeg)
Dmitrij Kulikov (obránce, Anaheim -> Pittsburgh)
Brock McGinn (útočník, Pittsburgh -> Anaheim)
Radim Zohorna (útočník, Calgary -> Toronto)
Dryden Hunt (útočník, Toronto -> Calgary)
John Klingberg (obránce, Anaheim -> Minnesota)
Andrej Šustr (obránce, Minnesota -> Anaheim)

Mistrovství světa v hokeji 2024

Hokejové MS 2024 probíhá od 10. do 26. května v Praze a Ostravě. Český tým hraje v pražské základní skupině, kde jsou dále Kanada, Finsko, Švýcarsko, Dánsko, Norsko, Rakousko a Velká Británie.

  • Nejčtenější

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi počtvrté vyhráli, čekají je Britové

10. května 2024,  aktualizováno  18.5 15:48

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí světový šampionát vítězstvími nad Finskem a Norskem,...

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Norsko - Česko 3:6. Divoký obrat řídil jubilant Červenka, rozhodl šťastný gól

11. května 2024  18:55,  aktualizováno  23:40

Pořádně se nadřeli. Čeští hokejisté ale po těžkém výpadku v zápase s Norskem zabrali, umazali...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Švýcarsko - Česko 2:1N. Neúspěšné nájezdové repete, domácí poprvé padli

13. května 2024  19:26,  aktualizováno  23:59

Zase v důležitém boji o pozice rozhodovaly až nájezdy. Na rozdíl od úvodního duelu s Finskem ale...

Švédové rozhodli zápas s Lotyši třemi góly za 26 sekund, Němci vyzvou Poláky

18. května 2024,  aktualizováno  15:18

Aktualizujeme Program ostravské skupiny na hokejovém mistrovství světa pokračuje v sobotu hned třemi zápasy....

Švýcaři deklasovali Dány, chystá se souboj těžkých vah mezi Kanadou a Finskem

18. května 2024,  aktualizováno  15:07

Aktualizujeme Sobotní program hokejového mistrovství světa tradičně nabízí tři duely z každé skupiny. Švýcarsko...

MS v hokeji ONLINE: Nečas je s týmem. Pastrňák se Zachou dostanou pozvánky

10. května 2024  9:34,  aktualizováno  18.5 14:19

Čeští hokejisté nastoupí během devátého hracího dne mistrovství světa v Praze a Ostravě proti Velké...

Nečas: Hned jsem mířil do Prahy, šrámy mi nebrání. Na večer je připravený

18. května 2024  14:10

Přiletěl, rychle se poradil s trenéry, nafotil se ve výstroji i v dresu s číslem 98 a rychle...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...