Pastrňák trumfl Jágra, ale jen zdánlivě. Bude hrát pod cenou, zní z NHL k megasmlouvě

jzp jzp
3. 3. 2023 19:11
David Pastrňák bude od příští sezony šestým nejlépe placeným hokejistou severoamerické NHL. S čistým příjmem se pak zařadí ještě výš. Přesto zaznívají hlasy, že je stále nedoceněný.
David Pastrňák v dresu Bostonu.
David Pastrňák v dresu Bostonu. | Foto: Reuters

Žádný Čech v NHL nezářil od dob Jaromír Jágra tak jako Pastrňák, který v týdnu stvrdil své výsostné postavení osmiletou megasmlouvou s bostonskými Bruins na 90 milionů dolarů. To dělá v průměru 11,25 milionu ročně.

Pastrňák se tak stane nejlépe placeným Čechem v historii soutěže. Překoná právě Jágra, jenž zkraje tisíciletí podepsal s Washingtonem sedmiletý kontrakt na 77 milionů (s možností prodloužení o rok), takže ročně si přišel na 11 milionů.

Dodejme jen, že hned po dvou letech se musel uskromnit. Následkem výluky, během níž se dohodlo mimo jiné zavedení platových stropů, automaticky přišel asi o čtvrtinu svého platu.

Pastrňák si na 11,25 milionu polepší ze 6,7 milionu a stane se šestým nejvíce vydělávajícím hráčem NHL.

V podstatě ale bude celkovou trojkou, neboť Boston ze státu Massachusetts je jednou z daňově přívětivějších ligových destinací. Z gáže 11,25 Pastrňákovi zbyde asi 6,2 milionu.

Lépe na tom budou jen Connor McDavid s částkou 6,5 milionu a Nathan MacKinnon, jenž si jako jediný v soutěži vydělá v čistém víc než sedm milionů.

Pastrňák však přeskočí Artěmije Panarina z Rangers, Austona Matthewse z Toronta a Erika Karlssona ze San Jose. Ti sice mají vyšší hrubý plat, ale kvůli vyšším daním si žádný z nich nepřijde na víc než 5,5 milionu.

V Bostonu nebude mít Pastrňák konkurenci. Dosud nejlépe placeného hráče mužstva, beka Charlieho McAvoye, překoná v hrubém o 1,75 milionu. V zámořských médiích nicméně panuje shoda, že to generální manažer Bruins Don Sweeney rozhodně nepřehnal, když do 26letého Čecha investoval 90 milionů.

"Zní to jako hodně peněz, ale není. Ne pro hokejistu Pastrňákových kvalit," píše například novinář Dom Luszczyszyn z webu The Athletic. Dokonce soudí, že český střelec dal klubu slevu.

Svůj názor opírá o fakt, že Pastrňákova nová smlouva tvoří 13,64 procenta aktuálního platového stropu, což prý neodpovídá úrovni jednoho z deseti nejlepších hráčů ligy.

Alexandr Ovečkin kdysi ukrojil z maximálního rozpočtu téměř 19 procent, což by v současných poměrech dělalo 15,6 milionu. Víc místa pod stropem zabírali v době podpisu životního kontraktu také Patrick Kane (15,2 procenta), Dany Heatley (14,9), Artěmij Panarin (14,3) nebo Jarome Iginla (13,9).

"S výjimkou Ovečkina na vrcholu kariéry je Pastrňák o úroveň výš než zmínění křídelníci," myslí si Luszczyszyn.

Devadesátimilionovou megasmlouvu tudíž vnímá jako výhodnou investici a "velkou výhru" Bruins. "Jejich nejlepší hráč bude hrát pod svou cenou, i když ne do takové míry jako dřív," dodává.

Pastrňákovo bohatství je relativní i vůči Jágrovi, který sice dosáhl "jen" na 11 milionů ročně, ale příslušnou smlouvu s Washingtonem podepsal v říjnu 2001.

Aby si Pastrňák žil jako legendární osmašedesátka v té době, musel by vzhledem k inflaci vydělávat přes 18 milionů dolarů za sezonu. Na tolik peněz si žádný hokejista v éře platových stropů ještě nějakou dobu nesáhne. Od jejich zavedení před necelými 18 lety se gáže nejlépe placeného hráče zvýšila ze 7,9 na 12,6 milionu.

 

Právě se děje

Další zprávy