Tohle bude ještě zamotané! Britský král Karel III. (74) nedávno překvapil veřejnost, když se rozhodl vystěhovat Harryho (38) a Meghan (41) z jejich windsorského sídla Frogmore Cottage. Místo nich by tam měl nově bydlet zdiskreditovaný princ Andrew (63).

Sídlo dala Harrymu sama královna

Hned z několika důvodů se ovšem jedná o velmi kontroverzní krok. Sídlo Frogmore Cottage totiž Harrymu věnovala sama královna Alžběta II. (†96), a nový král tak jde vysloveně proti jejímu přání. 

A nadšený není ani Andrew. Ten nyní žije v sídle Royal Lodge s 31 ložnicemi. Frogmore Cottage má přitom ložnic „pouze“ 5, takže jde o veliké uskrovnění. Andrewovi ovšem nic jiného, než nabídku přijmout, zřejmě nezbyde.

Vlhkost a drahá rekonstrukce 

Royal Lodge totiž trápí potíže s vlhkostí a celé sídlo potřebuje rozsáhlou rekonstrukci – odhaduje se, že až za několik milionů liber. Andrew přitom přišel o svůj pravidelný roční příjem 250 tisíc liber (6,6 milionu korun) z královské kasy a po sexuálním skandálu se musí živit sám.

Nákladnou rekonstrukci si tak sotva bude moci dovolit... Zdroje z paláce nicméně pro Mirror uvedly, že Andrew stěhování zatím stále odmítá a tvrdí, že „nikam nejde“. 

Harry a Meghan prolomili mlčení

Informaci o opuštění Frogmore Cottage mezitím potvrdil i mluvčí Harryho a Meghan. „Můžeme potvrdit, že vévoda a vévodkyně ze Sussexu byli požádáni, aby opustili svou rezidenci ve Frogmore Cottage,“ stojí v oficiálním prohlášení.

Podle interních informací se novinka Harrymu ani Meghan vůbec nelíbí. Právě tady totiž vybudovali svému synovi Archiemu (3) jeho první pokojíček a malá Lilibet (1) zde slavila svoje první narozeniny. Harry navíc zřejmě vůbec nepočítal s tím, že se dárku od královny bude muset někdy vzdát. 

Falešné úsměvy a divadlo pro veřejnost

Den po oznámení nešťastné novinky se slavní manželé ukázali na veřejnosti – a experti mají jasno: Jejich křečovité úsměvy jasně ukazují, že jsou pořádně naštvaní. Expertka na řeč těla Judi Jamesová pro Mirror prozradila, že se zřejmě snažili hrát divadlo a tvářit se, že jsou v pohodě. Zjevně byl ale pravdou pravý opak. 

Rodina na dva tábory

Dramatické změny měly podle webu členy královské rodiny rozdělit na dva tábory. Zatímco královna Camilla (75), princ William (41) a princezna Kate (41) stojí za rozhodnutím krále, nelibost Harryho, Meghan a Andrewa sdílí Andrewovy dcery, princezny Beatrice (34) a Eugenie (32). 

Co bude s Royal Lodge?

A co bude s Royal Lodge, až se zaplatí rekonstrukce? „Drakonické řešení navržené královskými poradci je, že pokud se Andrew přestěhuje do Frogmore Cottage, Royal Lodge mohou obsadit princ a princezna z Walesu, kteří stále pracují pro monarchii,“ uvedla expertka na královské rodiny Ingrid Sewardová. Za změnami podle ní stojí snaha krále Karla III. ušetřit – a zřejmě je to pouze začátek... 

Video
Video se připravuje ...

Forejt o novém dokumentu Netflixu o Harrym a Meghan: Ničí rodinná pouta na generaci dopředu Petr Macek

Fotogalerie
57 fotografií