Rekordní odškodnění za stíhání. Žalobci jsou ale v klidu

Ministr spravedlnosti Blažek mluví o existenci českého a moravského práva. Nejvyšší žalobce Stříž ale jeho obavy nesdílí.

Stát musel za loňský rok vyplatit lidem rekordní odškodnění za nezákonná trestní stíhání a vazbu. Celkově šlo jako satisfakce za chybný postup policie a státních zástupců lidem sto osm milionů sedm set osmdesát osm korun. Vyplývá to ze statistiky ministerstva spravedlnosti, kterou si redakce vyžádala a jejíž detaily přinášíme v březnovém tištěném časopise Neovlivní.cz.


Ministr spravedlnosti Pavel Blažek na neformálním jednání ministrů spravedlnosti v létě 2022. Foto: EU2022_CZ

V roce 2021 to přitom bylo o čtyřicet milionů méně, ani v předchozích letech odškodnění nikdy nepřekročilo stomilionovou hranici.

Ve statistice už jsou započítány i případy Vlasty Parkanové nebo odškodnění pro Iva Rittiga či Martina Dvořáka za jejich trestní stíhání, které nakonec u soudů neobstálo. Tedy nejznámější kauzy minulých let, kdy policie nakonec nebyla schopna svá podezření jednoznačně doložit.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek pak upozorňuje na aktuální brněnskou kauzu kupčení s městskými byty, kdy nadřízené státní zastupitelství stíhání hned několika lidí zrušilo. Jedna z žen mezitím strávila sedm dní ve vazbě. Blažek tvrdí, že na Moravě jsou někteří soudci, kteří mají dohlížet na zákonný postup policie a žalobců, benevolentnější, než v Praze.

Repro: Neo

„Ta situace není dobrá. Můj názor je, že nám tu bohužel vzniká české a moravské trestní právo. To se projevuje tak, že české soudy jsou mnohem přísnější směrem ke státním zástupcům. Veškerá jejich podání o vazbě či odposleších musí mít vysokou kvalitu. Na Moravě mám bohužel obavu, že někteří soudci – zdůrazňuji někteří soudci – nejsou na obžalobu tak přísní. A to vede k tomu, že tam je vyšší počet nezákonných odposlechů, vazeb a zdá se i rozsudků,“ tvrdí Blažek.

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž ale jeho obavy nesdílí. “Ten současný obraz vzniká do značné míry z toho, že to byly mediálně sledované kauzy. Ale jsem přesvědčený, že to není plošný a systémový problém,“ řekl pro časopis Neovlivní.cz Stříž.

Kdo má pravdu a co říkají data? Angažuje se ministr v brněnské kauze, protože se ho dotýká? A vadí to premiérovi Fialovi? Zákulisí trestních kauz popisujeme v březnovém časopise Neovlivní.cz, který míří k předplatitelům. Objednávejte v sekci PŘEDPLATNÉ.

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email