VIDEO: Rusové zastřelili ukrajinského zajatce, řekl „Sláva Ukrajině“

  • 453
Ruští vojáci zastřelili ukrajinského zajatce poté, co řekl „Sláva Ukrajině“. Video pak zveřejnili na sociálních sítích. Vraždu vojáka odsoudil i šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak. Ukrajinský ombudsman o záběrech informoval zahraniční partnery.

Podle serveru Ukrajinska pravda se video rychle začalo šířit po sociálních sítích, zatím ale není jasné, kde a kdy přesně byl záznam pořízen. Ukrajinský zajatec na něm zvolal „Sláva Ukrajině“. Ruští vojáci ho vzápětí zastřelili se slovy „Ano, ty děvko. Zemři, děvko.“

Zabití zajatce je podle Jermaka dalším příkladem toho, že se v Rusku pěstují válečné zločiny, které se následně zakrývají propagandou a mýty o nacismu.

„Je to ukázka jejich národní bezvýznamnosti a slabosti,“ napsal Jermak na Telegramu. „Za každý takový válečný zločin bude následovat odplata. Nikdo se před ní nemůže schovat,“ doplnil.

Válka na Ukrajině je podvod a mrtvé hrají herci, lžou konspirátoři na sítích

Minulý měsíc ve švýcarském Davosu Jermak uváděl, že Kyjev zaznamenal přes 80 000 ruských válečných zločinů, jejichž oběťmi se stalo přes 9000 civilistů, včetně 453 dětí. „Nepromineme jediný případ mučení, jediný ukradený život. Každý zločinec se bude zodpovídat,“ uvedl tehdy. Zopakoval požadavek Kyjeva na vytvoření zvláštního mezinárodního tribunálu, který by soudil přední ruské politiky zodpovědné za napadení Ukrajiny.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba vyzval hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana, aby vraždu zajatce vyšetřil a pachatele potrestal. Tento ruský válečný zločin je podle ministra důkazem, že Rusko vede genocidní válku, napsal server RBK-Ukrajina.

Na vraždu zajatce reagoval také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Na svém Twitteru zveřejnil příspěvek s nápisem „Sláva hrdinovi! Sláva hrdinům! Sláva Ukrajině!“

Po potrestání ruských válečných zločinů volají také někteří světoví politici. vytvoření tribunálu opakovaně podpořil také ministr zahraničí Jan Lipavský. Diskutovali o něm také europoslanci na lednovém plénu ve Štrasburku.

„Rusko se bude zodpovídat za každý spáchaný válečný zločin,“ uvedl ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec podle agentury Unian. „Zastřelení ukrajinského vojáka, který upadl do zajetí, je porušením ženevské konvence. Je to hanebné a podlé,“ zdůraznil a dodal, že video odeslal kolegům v různých zemích světa „jako důkaz o dalším válečném zločinu Ruska“.

Ruští představitelé dosud video nekomentovali, uvedla ruská redakce BBC. Připomněla, že když se loni v listopadu objevilo podezření, že ukrajinští vojáci zastřelili vzdávající se ruské vojáky a Moskva mluvila o „brutální popravě“, ukrajinské úřady přislíbily celou záležitost vyšetřit.

VIDEO: Vzdávali se, jeden však vyšel se zbraní. Masakr, viní Moskva Kyjev

Podle závěrů Kyjeva se tehdy ovšem chystala vzdát jen část ruských vojáků a jiní dva napadli ukrajinské vojáky palbou - a ti střelbu opětovali. Ukrajinská generální prokuratura nicméně ve věci zahájila trestní stíhání.

Podmínky zacházení s válečnými zajatci upravuje třetí Ženevská úmluva. Stát, který má zajatce v moci, s nimi musí mimo jiné nakládat lidsky a zajišťovat humánní lékařskou pomoc. Zajatci zároveň nesmí být podrobeni tělesnému zmrzačení a musí být chráněni před násilným činem.

Kyjev obviňuje Rusko z vedení genocidní války proti Ukrajině, o čemž mají svědčit především důkazy o zavraždění stovek civilistů ruskými vojáky v okupovaných městech a vsích před jejich osvobozením. Symbolem těchto zvěrstev se stalo především město Buča u Kyjeva.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video