Státní pošta miliardový deal s oligarchy neudělá

Státní firma Česká pošta nakonec podle zjištění Neovlivní.cz nehodlá vstoupit do společnosti PNS.

Byl to obchod připravený ještě za Babišovy vlády, na kterém měli profitovat oligarchové. Včetně Babiše. Nakonec to vypadá, že z něj nic nebude.


Foto: Vladimir Wrangel / Shutterstock.com

Jde o transakci, během níž měla státní Česká pošta koupit část společnosti Poštovní novinová služba (PNS)  Jde o firmu, která je největším distributorem tisku a současně největším alternativním poštovním operátorem. Cena obchodu byla podle neoficiálních informací předběžně stanovena na 900 milionů.

Jenže obchod nakonec směřuje do ztracena. “Dozorčí rada České pošty záměr koupit PNS neschválila,” potvrdil Neovlivní.cz nejnovější vývoj vysoce důvěryhodný zdroj detailně obeznámený s obchodním příběhem.

Krach transakce naznačuje i reakce ministra vnitra Víta Rakušana, pod kterého Česká pošta spadá. Rakušan se od počátku stavěl k obchodu, který zdědil, rezervovaně. Nelíbila se mu především finanční stránka transakce.

“V současné situaci pošty považuji takový obchod za nesmysl,” řekl nyní na dotaz redakce.

Důležitá je v celém kontextu informace, kdo jsou největší akcionáři PNS.

Jsou to mediální oligarchové Marek Dospiva skrze své vydavatelství VLP, Daniel Křetínský prostřednictvím CNC a konečně také Mafra Andreje Babiše, za jehož éry se kontrakt nachystal. PNS je pro ně velká finanční zátěž, roky je ve ztrátě, kterou musí zalepit akcionáři. 900 milionů by jim tedy přišlo vhod.

Babišova administrativa odklepla celý obchod poté, co po kritice ztroskotalo hned několik pokusů, jak napumpovat do vybraných mediálních domů finanční injekce z veřejných zdrojů. Babišova vláda chtěla odškodnit některá média za finanční propady během covidové pandemie.

Své plány musela stáhnout když se ukázalo, že naprojektovaná státní pomoc médiím by zvýhodnila velká vydavatelství oproti těm malým a nezávislým.

Zdroj náhledové foto: Vladimir Wrangel / Shutterstock.com

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email