Ze stáje v Krabčicích zmizel Kadyrovův kůň. Navzdory sankcím

Podle policie anglického plnokrevníka kdosi odvedl ze stáje v noci z pátka na sobotu.

Policie vyhlásila pátrání po chovném koni, který zmizel ze stájí na Roudnicku. Podle zjištění Neovlivní.cz jde o hřebce, kterého měl v Krabčičích ustájeného čečenský vůdce Ramzan Kadyrov.


Kadyrovův kůň Zazou Foto: Policie ČR

“Litoměřičtí policisté přijali oznámení o krádeži koně ze stáje na Roudnicku. Ke krádeži mělo dojít v době od 3. 3. do 4. 3. 2023 pravděpodobně v nočních hodinách. Neznámý pachatel měl odcizit koně plemene anglický plnokrevník ze stáje v Krabčicích, kdy v prostorách pro ustájení koní odstranil z posuvných dveří jistící řetěz s karabinou a chovného hřebce odvedl,” uvádí v oficiální zprávě policie.

Lidé, kteří se v Krabčičích o koně starali, redakci Neovlivní.cz potvrdili, že jde o Kadyrovovo zvíře.

“Samozřejmě, že to byl Zazou. Tentokrát jim to vyšlo, v minulosti se ho už pokusili vyvést za hranice. Ale neúspěšně,” uvedl jeden z lidí, který se osobně o Kadyrovova plnokrevníka staral. “Byl to skvělý kůň, i charakterově, měl výtečnou povahu.”

Policie zatím oficiálně nepotvrdila, že jde zvíře Ramzana Kadyrova. K identifikaci koně pouze přidala jeho popis, který přesně odpovídá zmiňovanému Zazu. “Šestnáctiletý hnědák má na čele znak ve tvaru nepravidelné hvězdy bílé barvy a část pravé zadní nohy pod spěnkovým kloubem je rovněž barvy bílé,” doplnila policie.

Jeho cenu policisté ohodnotili na 400 tisíc. Podle lidí z krabčické stáje je ale vyšší. “Těžko se to takhle exaktně stanovuje, ale bude to víc než těch 400 tisíc,” uvedl již citovaný zdroj.

Čečenský vůdce měl v Krabčicích ustájeno během let několik koní, z těch skutečně vzácných anglických plnokrevníků tam nakonec zůstali dva. Už loni iRozhlas informoval, že se je Kadyrovovi spolupracovníci pokusily navzdory sankcím ze stájí odvést a převést za hranice.

“Jejich jednání bylo nátlakové. Vynucovali si, abychom koně vydali, že to je jejich majetek,” citoval veřejnoprávní rozhlas Rostislava Kopeckého, majitel stájí.

Tenhle pokus nevyšel, Kopecký informoval kvůli sankcím ministerstvo financí a koně odmítl vydat.

Zdroj náhledové foto: Policie ČR

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email