Ministerstvo zahraničních věcí ČR

   česky      english     

rozšířené vyhledávání

Přejít na menu

Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

​Nový Zéland - výjimečný stav po cyklónu Gabrielle prodloužen do 13. 3. 2023

 

(Archivní článek, platnost skončena 17.03.2023 / 09:45.)

Na Novém Zélandu, který byl zasažen cyklónem Gabrielle, byl prodloužen výjimečný stav do úterý 13. 3. 2023. Výjimečný stav se týká regionů Tairāwhiti a Hawke's Bay (Severní ostrov). 

V regionech  Northland, Auckland, Waikato a Tararua (Severní ostrov) byl výjimečný stav ukončen a tyto oblasti přešly do režimu 90-denního přechodného období (tj. do konce května 2023), během kterého budou odstraňovány záplavami způsobené škody. V cyklónem zasažených oblastech Severního ostrova Nového Zélandu je stále narušena pozemní doprava. 
 
Na základě aktuálních informací MZV ČR nedoporučuje cestovat do cyklónem zasažených oblastí Severního ostrova Nového Zélandu. Přetrvávají dopravní omezení na některých dálničních a silničních komunikacích, přičemž obnova cyklónem poškozených částí těchto komunikací bude dlouhodobější záležitostí. Dodávky elektrické energie jsou v zásadě obnoveny až na oblast kolem Napier. Mobilní spojení je již povětšinou v normálu.

K zjištění aktualit doporučujeme webové stránky  Home National Emergency Management Agency, předpověď počasí lze nalézt na MetService - Te Ratonga Tirorangi, informace o nouzovém ubytování jsou k dispozici na Auckland Emergency Management | Auckland Emergency Management, informace o uzavírkách silnic lze nalézt na webu Waka Kotahi.

Současně doporučujeme registraci v systému DROZD. V případě nenadálé nouze lze kontaktovat Generální konzulát v Sydney na pohotovostní lince +61 411 895 954.

.