"Za mrtvé ruské vojáky jsem rád." Bývalý novinář na Ukrajinu dostal tank i raketomet

"Jak jinak pomoci Ukrajině zvítězit než tím, že jí budeme posílat zbraně," říká spoluautor iniciativy Dárek pro Putina Martin Ondráček, který pomáhá od loňského května vybírat mezi Čechy peníze na nákup zbraní a vojenské techniky pro Ukrajinu. Iniciativa už na frontu poslala tank i raketomet. "Neděláme marketing zbraním, ale ukrajinské armádě," vysvětluje ve Spotlightu.

Martin Ondráček v rozhovoru se Světlanou Witowskou přiznává, že mu hodně lidí píše, jak si nikdy nedovedli představit, že by přispívali na zbraně. "Jenže realita je jednoduchá. Je tady země, která se jmenuje Ukrajina a tu před rokem a kousek velmi brutálně vojensky napadlo Rusko. A ty zbraně opravdu vedou k míru a konflikt řeší," říká spoluautor iniciativy Dárek pro Putina.

Ondráček ve Spotlightu mluví také o tom, proč některé zbraně, které na Ukrajinu v rámci projektu posílají, nesou lidská jména. "Chtěl jsem vyprávět příběhy těch zbraní, třeba proč jsou důležité. A ten příběh se vypráví líp, když ho nevyprávím o T-72 A, ale řeknu, že to je Tomáš," upřesňuje Ondráček.

Kromě podpory ukrajinské armády se Ondráček dlouhodobě podílí také na projektu se zcela odlišnou misí - v rámci iniciativy Ježíškova vnoučata pomáhá plnit vánoční přání seniorům nejen v domovech důchodců. A jaké přání ho nejvíce překvapilo? "Splnily se desítky tisíc přání. Největší radost mi udělalo, když si pánské osazenstvo jednoho domova pro seniory přálo striptýz. Dokonce jsme z toho natočili reportáž," směje se.

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu nebo si ho poslechnout ve své oblíbené podcastové aplikaci.

 
Následující videa